Hlavní obsah

Zařízení pro běžence v Drahonicích bude sloužit vzdor kraji

Právo, Karel Otcovský
Louny

Záchytné zařízení pro uprchlíky s kapacitou 240 lidí v Drahonicích na Lounsku bude od 12. října sloužit běžencům, navzdory nelibosti místních i vedení Ústeckého kraje. Obyvatelé Drahonic se jen těžko smiřují s rozhodnutím ministerstva vnitra, že budou žít vedle uprchlíků. Kvůli zařízení pro migranty sepsali petici, pod kterou se podepsaly stovky lidí. Původně měl být tábor otevřen už v pondělí 5. října, rozhodlo se ale, že se to o týden odloží.

Foto: David W Cerny, Reuters

Oplocení uprchlického zařízení v Drahonicích na Lounsku

Článek

Starosta Lubence, pod který Drahonice spadají, Jiří Chaloupecký upozorňoval, že vznik utečeneckého tábora je v rozporu s územním plánem obce.

Námitky a odpor místních však ministerstvo podle starosty ignorovalo. „Nikdo s námi nejednal, bylo to o nás, bez nás. Úplně nás obešli a názor občanů je vůbec nezajímal,“ řekl Právu starosta s tím, že situace v obci je kvůli otevření zařízení dál napjatá.

Zklidnění nepřinesla ani schůzka občanů se zástupci ministerstva a policie, kterou inicioval starosta. Snažili se místním vysvětlit, jakým způsobem bude tábor fungovat, a ujistit je, že provoz zařízení by neměly provázet problémy.

„Takže nyní všichni s napětím očekáváme, co to přinese a zda všechno bude tak, jak nám ministerstvo slíbilo,“ poznamenal Chaloupecký.

Foto: David W Cerny, Reuters

Strážci u zařízení v Drahonicích na Lounsku

Proti zprovoznění tábora se postavila i krajská samospráva. „Ústecký kraj má dost svých problémových lokalit. Mám obavu, aby právě toto zařízení, kdy přijdou další lidé, o kterých nic nevíme, situaci ještě nezhoršilo,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) a připomněl, že dříve napjatou situaci ve vyloučených lokalitách se poslední dobou podařilo stabilizovat.

Cizinci budou do zařízení v Drahonicích přijímáni podle aktuální situace. „V zařízení budou ubytováni zejména muži,“ upřesnila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Zařízení bude uzavřené, takže migranti by se do obce mezi místní neměli dostat. Dohled v okolí areálu posílí policie.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zařízení v Drahonicích na Lounsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám