Hlavní obsah

Cigarety příští rok zdraží až o čtyři koruny, rozhodli poslanci

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Kuřáci si od příštího roku připlatí, krabička cigaret totiž zdraží o tři až čtyři koruny. Poslanci v pátek v posledním kole projednávání schválili vládní návrh zákona, který zvyšuje spotřební daň na cigarety a tabákové výrobky.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V dalších dvou letech by měla vzrůst cena cigaret o jednu až dvě koruny. Zvýšení daně se týká i doutníků či tabáku ke kouření. Vyšší daň dopadne také na surový tabák.

Sazba se zvyšuje především kvůli evropské směrnici. Ta požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret.

V případě, že by se sazby nezvýšily, hrozily při přepočtu kvůli slabšímu kurzu koruny Česku sankce, protože by nedodrželo svůj závazek. Korunu oslabily intervence České národní banky, s nimiž začala v listopadu 2013.

Tři miliardy do státní kasy

Novela zákona ve Sněmovně nevyvolala velkou diskuzi, pro hlasovalo 148 ze 155 přítomných poslanců.

Ministerstvo financí počítá s tím, že změna by do rozpočtu v roce 2016 mohla přinést až 3,3 miliardy korun. V roce 2017 by do státní kasy mohlo přitéct až 1,1 miliardy korun, v roce 2018 počítá s částkou 1,4 miliardy korun.

Spolu s vyšším zdaněním tabákových výrobků schválili zákonodárci i zachování zelené nafty pro zemědělce. Pozměňovací návrh do novely před rokem „přilepil“ Senát kvůli tomu, že dolní komora tehdy zamítla novelu zákona, která obsahovala právě návrh na zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce. Novela se pak tedy musela znovu vrátit do Sněmovny.

K zachování daňové úlevy pro zemědělce se zavázal kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v koaliční smlouvě.

Návrh zákona ještě poputuje do Senátu, potom ji dostane k podpisu prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám