Hlavní obsah

Němci žádají Česko: Vydejte nám převaděče z dálnice D5

Právo, Patrik Biskup

Německá justice má pifku na dva Maďary, které na přelomu července a srpna zadrželi čeští policisté na dálnici D5 s náklaďákem plným uprchlíků směřujících na západ. Krajské státní zastupitelství v Plzni nyní obdrželo evropský zatykač na oba cizince včetně žádosti o jejich předání k trestnímu stíhání do SRN.

Foto: Právo

Maďarští převaděči jsou zatím ve vazbě v Čechách.

Článek

Podle informací Práva se jedná o profesionální pašeráky lidí, kteří nelegálně převezli do Německa stovky běženců, ale tamní policii se je nepodařilo lapit.

Za převaděčství mohou dostat u našich sousedů až 15 let vězení, zatímco v Česku jim hrozí maximálně pět let za mřížemi.

Uprchlický byznys

Žádost německé strany nyní posuzují plzeňští žalobci. Pokud dospějí k závěru, že jsou splněny podmínky pro předání obou podezřelých, musí jejich rozhodnutí ještě posvětit soud.

„V současné době vedeme řízení o přípustnosti předání dvou občanů Maďarska k trestnímu řízení do SRN. Kolegové je chtějí stíhat za čtyři případy převaděčství v období zhruba měsíc předtím, než byli zadrženi u nás,“ řekl Právu státní zástupce Jiří Komorous.

Podle něho ale v tomto případě zřejmě nic nebude předání bránit. „Je totiž splněna základní podmínka, kterou je oboustranná trestnost. To znamená, že převaděčství, kterého se měli dopustit, je trestně postižitelné v obou zemích,“ vysvětlil Komorous.

Existuje důvodné podezření o zapojení obou zadržených mužů do uprchlického byznysu, a dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu
soudkyně Michaela Řezníčková

Upozornil ale, že situaci trochu komplikuje vlastní trestní řízení, které má přednost. „Takže teoreticky to může dopadnout tak, že soud rozhodne o přípustnosti jejich předání, ale s odkladem. A to s odkladem do doby, než bude ukončeno řízení v Čechách, popřípadě až vykonají u nás trest,“ dodal Komorous s tím, že předávací řízení bývá zpravidla skončené do dvou měsíců.

Vezli 76 lidí

Malý náklaďák jedoucí po dálnici D5 ve směru na Rozvadov zastavili policisté v pátek 31. července dopoledne u Ostrova u Stříbra.

„Uvnitř vozidla se nacházelo 76 osob, z toho 23 dětí,“ uvedla policejní mluvčí Martina Kohoutová s tím, že šlo o uprchlíky ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu. Všichni skončili v uprchlickém zařízení v Bělé pod Bezdězem. Maďarský řidič a jeho spolujezdec pak ve vazbě.

„Z materiálů od policie a po provedených výsleších při vazebním zasedání jsem dospěla k závěru, že existuje důvodné podezření o zapojení obou zadržených mužů do uprchlického byznysu, a dokonce by se mohlo jednat o organizovanou skupinu,“ řekla Právu soudkyně Michaela Řezníčková.

O migrantech prý nevěděli

Podle ní oba dva obvinění vypověděli, že o běžencích v autě neměli tušení.

„Prý to zjistili až při silniční kontrole na českém území. Při doplňujících otázkách už ale nebyli schopni řadu věcí hodnověrně vysvětlit. Měla jsem spoustu pochybností o tom, co tvrdí, jejich obhajoba byla nevěrohodná,“ pokračovala soudkyně.

Navíc policisté zjistili, že vozidlo neprojíždělo Českou republikou směrem na západ poprvé.

„A i v těch ostatních případech spolu s německými kolegy mají podezření, že docházelo k obdobné činnosti. Jsou tady důkazy, že se pohybovali po Evropě mnohem častěji, než tvrdí,“ sdělila Řezníčková s tím, že oba podezřelí už také byli v minulosti trestně stíháni ve své zemi.

Maďarské vozidlo by mělo podle označení na plachtě návěsu patřit logistické společnosti M Hungária kft. Právo zjistilo, že tato speditérská firma už půldruhého roku oficiálně nefunguje. „Uvedená společnost dne 31. 12. 2013 ukončila svou činnost na území Maďarska. V současnosti je v likvidaci,“ uvedla za firmu Krisztina Butiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám