Hlavní obsah

Babiš: Sněmovna funguje podle toho, jak je Kalousek nalitej

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Další ostrá slova na adresu Miroslava Kalouska ve středu pronesl ve Sněmovně ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prohlásil, že dolní komora funguje podle toho, kolik alkoholu první místopředseda TOP 09 vypil. Babiš tak reagoval na obstrukce, které Kalousek odpoledne zahájil kvůli novele zákona o vyšším zdanění hazardu.

Foto: Jan Handrejch , Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) a ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Je zajímavé, jak ta Sněmovna funguje. Ona funguje podle toho, jak je pan Kalousek nalitej, kolik toho alkoholu vypil a jestli jde na koncert. Když jde na koncert, tak se nedělá po 19. hodině,“ podotkl šéf ANO.

Dodal, že Kalousek si bere jako rukojmí celou Sněmovnu. „Dnes (ve středu) to vypadá, že zase nic neuděláme, protože se Kalouskovi nelíbí, že nechceme návrh Volného odsunout pryč,“ řekl Babiš.

Narážel tak na novelu zákona o vyšším zdanění hazardu z pera svého poslance Jana Volného. Kvůli ní se v úterý Kalousek ve Sněmovně pohádal, když omylem hlasoval pro návrh šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, aby byla tato novela přednostně projednaná ve středu. Kalousek požadoval usnesení revokovat, ale neuspěl.

Místopředseda TOP 09 už v úterý avizoval, že bude dělat obstrukce, aby poslanci novelu Volného nestihli projednat.

Kalousek: opozice je omezována

K obstrukcím Kalousek podle svých slov sáhl, protože se vládní koalice snaží protlačit Sněmovnou vlastní návrhy zákonů, které tlačí přednostně díky většině v dolní komoře. Na projednání opozičních návrhů pak podle místopředsedy TOP 09 poslancům nezbývá čas, protože se musejí zabývat těmi koaličními.

„Je to o tom, zda jsou nebo nejsou poslanci opozice omezováni ve svém ústavním právu předkládat návrhy zákonů. Evidentně jsou omezováni,” řekl Kalousek.

„Já jsem proti tomu protestoval, že by tady měli být poslanci první kategorie a druhé kategorie, protože návrh poslance Volného projednán být má, zatímco naše poslanecké návrhy nikoliv,” vysvětlil Novinkám.

Ve středu dopoledne totiž Kalousek navrhl přednostně projednat návrhy z takzvaného opozičního okénka, které se nestihly probrat v úterý. To však bylo zamítnuto.

Dva návrhy na stole

Ve Sněmovně aktuálně leží dva návrhy na vyšší zdanění hazardu. Návrh Volného počítá s vyšším zdaněním hazardních her od 1. ledna 2016.

Ve středu ale poslanci začali nejdřív projednávat vládní návrh. Ten by však vyšší sazbu DPH pro hazard zavedl až od ledna 2017, protože se nestihne do konce letošního roku schválit. Proto se Babiš snaží  protlačit návrh poslance ANO Volného, který by vyšší daň zavedl o rok dřív.

Kalousek však ve středu odpoledne navrhl, aby se jednání o vládní novele zákona o hazardu přerušilo do pátku. S tím ale většina poslanců nesouhlasila. Kalousek následně začal řečnit a prohlásil, že zákonodárci se už k ničemu dalšímu, tedy ani návrhu Volného, nedostanou. Štafetu pak za něj u řečnického pultu převzal jeho spolustraník František Laudát, pak začal znovu mluvit Kalousek.

Kalousek je spojen s hazardem, míní Babiš

Ministr financí Babiš ale Kalouska podezírá z toho, že se snaží vyššímu zdanění hazardu zabránit tím, že se včas nepodaří schválit zákon, který by hazard víc zdanil už od příštího roku.

„Je to jenom obstrukce, aby firmy nemusely příští rok platit vyšší daň. Je to absurdní, potřebujeme přijímat zákony, jeden člověk tady drží v šachu celou Sněmovnu. Vůbec nerozumím tomu, jak je možné, že tady takhle fungujeme,“ komentoval Babiš. „Kalousek byl jako symbol korupce vždycky spojen s hazardem,“ dodal.

Na kritická slova Babiše Kalousek odvětil: „ANO, a zejména pan Babiš, kdykoliv, když říkám něco, co nechtějí slyšet, tak vytáhnou nějakou pomluvu.”

Exministr financí zároveň tvrdí, že vládní návrh se dá upravit tak, aby vyšší zdanění hazardu bylo možné už od ledna příštího roku. Volného verze tak podle Kalouska není potřeba.

„My jsme přesvědčeni, že tím podvozkem by měl být vládní návrh. Není tím ohroženo datum účinnosti, není tím ohroženo vůbec nic,” hájil už v úterý ve Sněmovně svůj postup Kalousek.

Test na alkohol

Ve Sněmovně se zároveň ozývaly hlasy, že Kalousek byl ve Sněmovně v úterý opilý. Ten to ale odmítl a prohlásil, že podstoupil lékařský test na alkohol, který byl negativní.

„Všichni ho vidíme zblízka, tak vidíme, jak dělá. Je to směšné, je to jednoznačné. Ať si chlastá od rána do večera, to je jeho problém. Problém je, že my nemůžeme pracovat a přijímat zákony. Trávíme tady čas a posloucháme ty jeho nesmysly,“ reagoval ve středu odpoledne Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám