Hlavní obsah

Chybí darované sperma, muži míří za penězi do ciziny

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2013 u nás lékaři uskutečnili bezmála 13 tisíc pokusů o umělé oplodnění. Počty asistovaných reprodukcí rok od roku stoupají. Jenomže dochází sperma. Anonymních dárců je i tak málo, a to ještě mnozí z nich raději svoji životadárnou tekutinu darují v zahraničí, kde dostanou až o 12 tisíc korun víc.

Foto: Petr Horník, Právo

Umělé oplodnění vyhledává v Česku čím dál více žen. Ilustrační foto

Článek

Navíc jsou u nás testy pro dárce přísné. Projde průměrně jen každý desátý zájemce. Podle předepsaných požadavků musí mít maturitu. Když už testy potenciální dárce projde, což se podle zkušeností odborníků podaří zhruba jednomu z deseti, může navštívit jednu z asi 30 spermobank v Česku. Odměnou za dárcovství mu bude hezký pocit a 800 až 1500 korun.

Mnozí studenti, z nichž se dárci nejčastěji rekrutují, už však zjistili, že za hranicemi za tento dobrý skutek dostanou daleko víc peněz.

Poptávka převyšuje nabídku

V Německu a Rakousku, kam se obracejí nejčastěji, se pohybuje finanční odměna okolo 500 eur, tedy zhruba 13 500 korun. Jenže u našich západních a jižních sousedů není darování spermií chráněno anonymitou jako v Česku.

U nás lze anonymitu porušit jen v případě, ocitne-li se dítě ve vážném zdravotním stavu, například shání-li pro něj lékaři dárce orgánů či kostní dřeně. Pro tyto případy jsou údaje archivovány 30 let od darování.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo v roce 2013 u Češek zahájeno 21 tisíc cyklů asistované reprodukce, což je o 17 procent více, než tomu bylo v roce 2011. Do cyklů se však počítá i darování vajíček a zmrazování vlastních vajíček či embryí. Čistě s cílem léčit neplodnost vystoupal počet cyklů na 13 tisíc.

Ani všichni žadatelé o darované spermie nemusí být s maturitou
sexuolog Pavel Turčan

A protože ne vždy má manžel nebo partner životaschopné spermie, roste i poptávka po dárcích spermatu. „Počet Čechů, kteří se rozhodují pro dárcovství spermatu, již určitou dobu stagnuje. Poptávka po nich se však naopak stále zvyšuje, a dá se tedy říci, že je jich v současnosti relativní nedostatek,“ potvrzuje negativní trend gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Dárcem spermatu musí být zdravý muž ve věku do čtyřiceti let, s negativními testy na sexuálně přenosné choroby, musí projít genetickými testy a musí mít minimálně středoškolské vzdělání. I když při nedostatku zájemců od tohoto doporučení některé kliniky upouštějí.

„Odbornou společností je doporučeno vzdělávání minimálně po dobu 12 let, což odpovídá dokončenému středoškolskému vzdělání. Při výběru dárců ale záleží na jednotlivých klinikách. Ani všichni žadatelé o darované spermie nemusí být s maturitou a většinou se vybírá dárce odpovídající páru, pro který jsou jeho spermie použity,“ komentoval požadavek na vzdělání Turčan.

Na spermiogram dárce jsou ale výrazně vyšší požadavky, než jaké udává aktuální norma WHO

Poté musí vyhovět požadovaným hodnotám na spermiogramu. Zatímco podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na splnění normy při vyšetření postačí koncentrace 15 miliónů spermií na jeden mililitr, jako dárce by muž nemusel uspět ani s 20 milióny.

Hledá se vhodný vzhled i barva očí

„Významné jsou především koncentrace spermií v ejakulátu, celková pohyblivost a tvar spermií. Na spermiogram dárce jsou ale výrazně vyšší požadavky, než jaké udává aktuální norma WHO,“ přibližuje vedoucí Centra asistované reprodukce Brno Pavel Ventruba.

Informace, podle kterých budoucí rodiče vybírají, se omezují ovšem jen na krevní skupinu a vzhled. Dozvědí se tedy barvu očí, vlasů, váhu a výšku, aby se jim jejich budoucí potomek mohl alespoň částečně podobat. Nelze si tedy nadiktovat, že dítě bude mít geny sportovce, vědce či muzikanta.

Nekouřit a omězit saunu

Rozhodne-li se muž přispět svou troškou do mlýna, ať už s vidinou výdělku či pomoci neplodným párům, měl by podle lékařů minimálně upravit životosprávu.

„Radíme začít se hýbat, nekouřit, omezit alkohol a nadmíru kofeinu. Také by měl muž alespoň dočasně omezit saunování a přehřívání varlat, třeba prací s notebookem na klíně. Do jídelníčku pak doporučuji zařadit vhodné potraviny a doplňky s mateří kašičkou a antioxidanty typu Fertilan,“ doporučuje sexuolog Turčan.

Těsně před samotným dárcovstvím by se měl dárce dva až tři dny také vyvarovat alkoholu, cigaret či sexu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrozivý trend: Muži budou v roce 2060 neplodní

Za uplynulých 25 let se počet spermií u mužů snížil o více než šedesát procent. Podle lékařů jde doslova o katastrofu. Za 15 až 20 let může být až polovina...

Výběr článků

Načítám