Hlavní obsah

Praha předpokládá, že od čtvrtka nebude vydávat nové opencard

Praha
Aktualizováno

Praha zřejmě od 1. října nebude schopna vydávat nové karty opencard, které slouží především jako elektronické předplatné MHD. Jak dlouho výpadek bude trvat, není jasné. Město jedná s firmou eMoneyServices (EMS), která drží práva k opencard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Zda opencard opravdu nepůjdou vydávat, není zcela jasné. Podle šéfa magistrátní komise pro ICT Ondřeje Felixe mají pracovníci kartového centra na monitorech už několik týdnů oznámení, že platnost licence končí 30. září.

"Všechny důsledky bohužel neznáme, pravděpodobně ale od 1. října nebudeme schopni vydávat nové karty opencard," uvedl.

Změny se podle Felixe budou týkat jen lidí, kteří si budou chtít vyřídit novou kartu. Těch, co ji již mají, se nijak nedotknou. Kupóny půjde dál na kartu nahrávat. Není jasné, jak se změna dotkne lidí, jimž končí platnost karty. „Měli by ale zvážit přechod na papírovou průkazku,” dodal.

EMS: Nevíme, co se děje

EMS tvrdí, že neví, co se v systému děje. "Pokud Praha nezajistí podporu projektu, pak se budou problémy opakovat neustále. My systém nespravujeme, nevíme, co se v něm děje," řekl ČTK mluvčí EMS Martin Opatrný.

Firma po Praze žádala, aby provoz karty město ukončilo, protože není schopno jej zajistit. Praha prý stále využívá její služby, ale neplatí za ně. Po Praze chce firma 654 miliónů korun. O sumě rozhodne soud.

Lidé, kteří pořízení opencard zvažovali, budou moci využít papírové kupóny, které znovu fungují od letošního jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám