Hlavní obsah

Ceny pražských taxíků se můžou zvýšit, připustila primátorka

Maximální cena za kilometr jízdy pražským taxíkem by se mohla zvýšit na 32 korun. Nyní je 28 korun. Ze současných 40 na 50 korun by se mohla zvednout i nástupní sazba. V pátek to uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Nevnímám to tak, že navyšujeme maximální cenu za kilometr, ale určujeme její maximální strop," uvedla Krnáčová. "Zároveň nemůžeme očekávat, že by automaticky všichni provozovatelé nasadili nejvyšší možnou cenu. Věřím, že trh si minimální cenu a průměrnou cenu zvládne regulovat sám," doplnila. Podle primátorky možné zvýšení cen plyne z výpočtů magistrátu.

Cena se naposledy měnila v roce 2007. Náklady se ale od té doby zvýšily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Pokud neustále opakujeme, že by se měla zvýšit kvalita pražské taxislužby, je třeba navýšit maximální cenu tak, aby odpovídala aktuální době zvýšením daní a inflaci," doplnila. Věří, že taxikáři návrh přijmou.

Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT), která po zdražení dlouho volá, odmítla situaci do úterního jednání komentovat. Mluvčí Daniel Tarljovski jen uvedl, že asociace konkrétní částky magistrátu nepředložila.

Podle primátorky ale taxikáři žádají výraznější zvýšení cen, chtějí prý 50 korun za kilometr, 80 korun za nástup do auta a osm korun za čekání.

Zkoušky z místopisu taxikářům vadily

Magistrát a taxikáři dál debatují o podobě připravované novely zákona a vyhlášky týkající se taxislužby.

Zástupci taxikářů by měli přijít s návrhy týkajícími se standardů, tedy mimo jiné toho, jaká budou pravidla pro oblečení řidičů a označení vozidel. Zkoušky z jazyka a z místopisu, kvůli kterým opakovaně protestovali, podle primátorky zůstávají sporným bodem. Diskusi o zkouškách chce Praha znovu otevřít poté, co s taxikáři dojedná standardy.

Praha má dlouhodobé problémy především s nepoctivými taxikáři. Podle informací magistrátu je v metropoli 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám