Hlavní obsah

Česko nabízí Maďarsku vojáky a techniku k ostraze hranice Schengenu

– Praha

Česko nabídlo Maďarsku pomoc při ostraze schengenské hranice, sdělil ve středu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministerstvo podle něj nyní společně s armádou analyzuje, co by mohlo Maďarsku poskytnout. Podle informací ČTK se uvažuje o technice ke střežení hranic i personálu, který by ji obsluhoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

"Jsme v kontaktu s Maďary. Schází jim při ochraně hranic část techniky. Pracujeme na tom, abychom jim s ní pomohli," napsal Stropnický na Twitteru.

Na dotaz ČTK upřesnil, že Česko Maďarsku nabídlo pomoc při ostraze schengenské hranice. "Chceme tak vyjádřit solidaritu i v konkrétní, praktické rovině. V současné době společně s Armádou České republiky analyzujeme možnosti, co bychom byli schopni poskytnout," dodal ministr.

Z informací ČTK vyplývá, že by do Maďarska z Česka mohla putovat technika a řádově desítky vojáků. V minulosti se mluvilo o tom, že by česká armáda mohla pro zvládání migrační krize poskytnout například speciální techniku na monitorování pohybu lidí.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Armáda zároveň dnes začala cvičně stavět humanitární tábor ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Preventivní akce má prověřit její schopnost čelit případné silné migrační vlně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám