Hlavní obsah

Kvůli rudým trenkám nad Hradem padá první hlava, má skončit šéf ochrany prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres by měl být po sobotním incidentu s vyvěšením červených trenýrek na Pražském hradě odvolán. V úterý to při návštěvě Moravskoslezského kraje uvedl prezident Miloš Zeman s tím, že další personální změny budou patrně následovat. Formálně musí Dongrese odvolat policejní prezident.

Foto: Ztohoven, ČTK

Členové skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

Článek

„Pan prezident se rozhodl odvolat ředitele útvaru na ochranu prezidenta republiky, další personální změny budou následovat,“ potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že blíže je zatím komentovat nebude. Obří rudé trenýrky místo prezidentské standarty vyvěsila umělecká skupina Ztohoven.

Mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková připomněla, že šéfa ochranky musí ze zákona odvolat policejní prezident Tomáš Tuhý. Ten se s Dongresem ve čtvrtek sejde poté, co se seznámí s výsledky vyšetřování. Tuhého rozhodnutí nechtěla mluvčí předjímat.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Recesisté podle vlastního vyjádření trenky na Pražský hrad vyvěsili hned z několika důvodů. „Nad Pražským hradem zavlála zástava muže, který se nestydí,“ uvedli ve svém prohlášení. [celá zpráva]

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky vlající nad Hradem

Politici se vesměs pozastavil nad úrovní ochrany sídla hlavy státu. Někteří akci odsoudili, další hovořili o recesi.

Hrad již v pondělí bez dalších podrobností oznámil, že zpřísnil bezpečnostní opatření. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám