Hlavní obsah

Stát bude chtít šest miliard jako odškodné za OKD

Právo, Radim Vaculík

Podle všeho nejvyšší odškodné v historii v rámci jednoho trestního řízení bude požadovat ministerstvo financí po trojici obžalovaných v kauze kontroverzní privatizace důlního gigantu OKD z roku 2004, kterou začne rozplétat 9. října soud v Praze 2.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl Darkov

Článek

Podle zjištění Práva došli podřízení ministra Andreje Babiše (ANO) ke stejné výši škody při prodeji téměř polovičního státního podílu v OKD firmě Karbon Invest, jakou vyčíslila protikorupční policie, respektive znalecký posudek objednaný kriminalisty. Jde o téměř 5,73 miliardy korun.

„Ano, tato částka sedí. Připojíme se s ní písemně jako poškozená strana k hlavnímu líčení několik dnů před jeho zahájením,“ potvrdil v pondělí informace Práva náměstek ministra financí Ondřej Landa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důvod, proč právníci a experti ministerstva vyčíslili stejnou výši škody jako policie, přestože v průběhu let různé další posudky hovořily například i o dvaceti miliardách korun, je ryze praktický. Státu to dává reálnější šanci na to, aby soud tuto cifru v okamžiku odsouzení podezřelých uznal, když s ní přišli i sami vyšetřovatelé případu na základě podrobného posudku.

Škodu nelze nevymáhat

Na druhou stranu i Landa v pondělí připustil, že těžko lze očekávat, že by soudem případně potvrzenou škodu stát následně vymohl po obžalované trojici. Tedy na znalci Rudolfu Douchovi, který před prodejem OKD vyhotovil posudek, v němž podle obvinění výrazně podhodnotil cenu této společnosti, či dvojici bývalých místopředsedů Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi, kteří připravili údajně nevýhodnou smlouvu o prodeji menšinového podílu státu v OKD.

„Samozřejmě nikdo tady nemá ambice, že z toho od nich něco vymůžeme. Nicméně ministerstvo financí dospělo k závěru, že ta škoda způsobena byla, a proto ji nemůže nevymáhat,“ podotkl Landa. Babišův náměstek však nevyloučil, že pokud by soud jejich nároky uznal, může ministerstvo podniknout další právní kroky vůči jiným osobám či subjektům.

Vzniklá škoda by totiž mohla znamenat, že někdo získal při prodeji OKD nedovolenou veřejnou podporu, a kdyby to na základě rozsudku vyneseného českým soudem potvrdila i Evropská komise, mělo by ministerstvo šanci peníze vymáhat i jinde. Například u tehdejších kupců OKD, tedy bývalých majitelů Karbon Investu, či u toho, kdo od nich pár měsíců po privatizaci firmu koupil – miliardáře Zdeňka Bakaly. Jeden z šéfů Karbon Investu, Petr Otava, však letos na přelomu května a června zemřel.

Návrh na prodej schválilo Sobotkovo ministerstvo

„Pokud by se konstatovalo, že vznikla škoda a někdo je za ni zodpovědný, tak to znamená, že minimálně tuto částku někdo dostal neoprávněně,“ dodal bez jmenování konkrétních lidí či firem Landa.

Paradoxní je, že to bylo v roce 2004 právě ministerstvo financí v čele se svým tehdejším šéfem a nynějším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), kdo navrhl vládě Stanislava Grosse (ČSSD) schválit prodej 46 procent státních akcií v OKD za 4,1 miliardy korun. Podle pozdějšího znaleckého posudku firmy Ernst & Young však mohl stát inkasovat až šest­krát víc – téměř poloviční podíl ocenili experti na 24 miliard korun.

„Kupní cenu navrhl Fond národního majetku na základě jím zadaného znaleckého posudku, a to původně ve výši 2,25 miliardy korun. Fond držel příslušný akciový podíl ve vlastnictví, znal příslušný majetek, a byl tedy ke stanovení takové ceny kompetentní a zodpovědný,“ bránil loni tehdejší postup Sobotkova resortu tiskový odbor ministerstva.

Anketa

Má se odškodné za privatizaci OKD vymáhat?
Ano, i kdyby se podařilo vymoci jen malou částku
98,3 %
Nemá to cenu
1,7 %
Celkem hlasovalo 1786 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám