Hlavní obsah

Je Hrad vůbec zabezpečený? ptají se po vyvěšení rudých trenek politici

– Praha

Čeští politici se po akci skupiny Ztohoven, která v sobotu nad Pražským hradem namísto prezidentské vlajky vyvěsila velké červené trenýrky, ptají na kvalitu ostrahy sídla prezidenta Miloše Zemana. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další vzali incident s humorem, předseda ODS Petr Fiala ho označil za nevkusný a ministr obrany Martin Stropnický (ANO) za formu demokracie. Rudé trenky nad Hradem zaznamenala také zahraniční média.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

 
Článek

Stropnický v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že z akce nemá hrůzu. "Já si myslím, že to je podstatně lepší, než aby se tam střílelo," řekl. "Nezaměňujme trenýrky a granáty," dodal.

Předpokládá nicméně zpřísnění bezpečnostních opatření na Hradě, o kterém se ale podle Stropnického hovořilo už v minulých týdnech bez vazby na trenýrky. "Vzhledem k těm souvislostem bezpečnostním je potřeba zpřísnit kontrolu Hradu. Takže to se stane," řekl.

„Za co platíme bezpečnostní systém?”

Nad pochybením ostrahy sídla prezidenta se pozastavili Sobotka, Fiala i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten se ptá, kdo je za chybu zodpovědný. "Jediné, co je na té příhodě zajímavé, je odpověď na otázku, za co platíme bezpečnostní systém ochrany Hradu a prezidenta republiky. Ona to taky nemusela být skupina Ztohoven a nemusely to být trenýrky. Mohli to být teroristé a mohla to být bomba," sdělil Kalousek.

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky vlající nad Hradem

Sobotka vnímá sobotní akci Ztohoven jako důvod k zamyšlení pro Hradní stráž, Fialu podle jeho vyjádření zarazilo, jak snadno lze na střechu Pražského hradu proniknout. "Co tomu říkají ministři Stropnický a (vnitra Milan) Chovanec? Nedovedu si představit, že by něco takového bylo možné například v Bílém domě či na Downing Street," zmínil šéf ODS sídla amerického prezidenta a britského premiéra.

„Komu chybí trenýrky?”

Sobotka uvedl, že bere akci s vlajkou jako drsnou recesi. Odmítl její spojování s "fašisty", jak to udělal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. "Země, které dala světu Járu Cimrmana, se nepochybně dokáže vyrovnat i s obřími trenclemi vlajícími nad Hradem," uvedl premiér v textové zprávě.

"Přiznejte se, komu chybí červené trenýrky?" napsal na sociální síti Twitter místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Fiala naproti tomu označil vyvěšení trenek nad Hradem za nevhodný humor. "Vlajka není Miloše Zemana, ale prezidenta republiky, a je státním symbolem. Máme ji mít v úctě, bez ohledu na to, co si myslíme o osobě, která úřad vykonává," uvedl s poukazem na to, že se Zemanem se ani on na řadě věcí neshodne.

Trenky postřehla i BBC

Ze zahraničních médií si trenek nad Pražským hradem všimla agentura AP, která dala akci souvislosti se Zemanovým kritickým názorem na migranty směřující do Evropy a s jeho nedávnou cestou do Číny. Zprávu agentury převzal list The Washington Post a britská rozhlasová stanice BBC.

Za zneuznané umělce a chuligány, kterým by mohl hrozit dlouholetý trest, považuje české performery ruská státní agentura TASS.

Foto: skupina Ztohoven

Rudé trenky, které skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem

Skupina Ztohoven video ze své sobotní akce zveřejnila na sociální síti Facebook. "Dnes nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic," okomentovala svůj čin.

Podle prezidentova mluvčího Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly a Hrad a nyní se jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu Hradu. Policie oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezřívá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám