Hlavní obsah

Nad Mošnovem přeletí boeing se systémem AWACS

Právo, Pavel Karban
Ostrava

I v neděli míří na ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově davy lidí, důvodem je druhý den největší bezpečnostní přehlídky v Evropě, Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. V sobotu ji navštívilo 155 tisíc lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově - letoun CV-22B Osprey

Článek

Na rozdíl od soboty je ale doprava v okolí mošnovského letiště plynulá. Podle informací ze speciální informační linky dopravní policie byl provoz kolem 9. hodiny plynulý, a to ze všech směrů, centrální parkoviště bylo v tu dobu zaplněno zhruba z jedné desetiny své kapacity.

Osmihodinový program

Také v neděli čekají na návštěvníky 15. ročníku čtyři hodiny letových a čtyři hodiny pozemních ukázek, stejně jako v sobotu. V neděli ale navíc uvidí průlety amerického přepravního letounu C-17 a aliančního letadla E-3A AWACS. Lidem se tak nabídne možnost vidět letoun C-17 na zemi i ve vzduchu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V sobotu navštívily Dny NATO tisíce lidí.

„Návštěvníci nedělních Dnů NATO tak budou mít unikátní bonus, což se málokdy na podobných akcích uskuteční,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000 a dodal, že průlet je plánován na 12.30 hodin.

 Manévr „touch and go“

Zhruba ve stejné době bude přes Mošnov prolétat také alianční Boeing se systémem AWACS, který měl původně přiletět na statickou ukázku, ale z důvodů operačních povinností byla jeho účast zrušena. Jeho osádka předvede tzv. „touch and go“ manévr neboli simulaci přistání s následným odletem. V závěru programu druhého dne je naplánován i hromadný odlet švédské historické letky ve formaci a Mošnov opustí i tři francouzské stíhací letouny Mirage 2000N.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Návštěvníci obdivovali strategický bombardér B-52 Stratofortress.

Na letošních Dnech NATO prezentuje svou pozemní i vzdušnou techniku 16 zemí. Mezi největší lákadla patří bombardér B-52 Stratofortress, konvertoplán CV-22B Osprey, třetí největší dopravní sériové letadlo na světě McDonnell Douglas C-17 Globemaster III patřící švédskému letectvu nebo unikátní tankovací McDonnell Douglas KDC-10, který se v Česku představuje vůbec poprvé.

Akrobatická skupina z Polska

V Mošnově má světovou premiéru demonstrátor českého podzvukového cvičného letounu L-39NG Albatros a své umění ukáže polská akrobatická skupina Orlici, létající na turbuvrtulových strojích.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vystoupení akrobatické skupiny z Polska

Premiéru na akci má i Jordánsko, které zastupuje unikátní elitní jednotka speciálních sil, Female Company for Special Security Tasks, tvořená pouze ženami. V sobotu předvedly jordánské bojovnice ukázku osvobození rukojmích ve spolupráci se 102. průzkumným praporem z Prostějova a aplaudovalo jim kolem 100 tisíc lidí. [celá zpráva]

Nedělní program na mošnovském letišti skoční kolem 16. hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám