Hlavní obsah

Těreškovová zahájila výstavu sovětské kosmické techniky. Prozradila, jak to bylo s kartáčkem

Valentina Těreškovová, která jako první žena světa v roce 1963 letěla do vesmíru, v pátek uvedla výstavu sovětské kosmické techniky v londýnském vědeckém muzeu. V jejím rámci odpovídala i na otázky, mezi nimiž nechyběly ani ty zapeklité. Například jak se vyrovnala s tím, že jí na oběžné dráze chyběl kartáček na zuby.

První žena ve vesmíru zahájila výstavu v LondýněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jedním z exponátů na výstavě je i návratová kapsle Vostoku-6, jednomístné pětitunové kosmické lodi, která dnes 78letou Těreškovovou vynesla 16. června 1963 na oběžnou dráhu Země. Tu obletěla celkem 48 krát v čase 70 hodin a 50 minut.

Těsně před zahájením výstavy odpovídala Těreškovová i na otázky novinářů, směřované k její legendární cestě do kosmu. Ve vzpomínkách se kosmonautka vrátila i ke kuriózní události, která její pobyt na oběžné dráze provázela. Na oběžné dráze totiž zjistila, že jí chybí zubní kartáček. Diplomaticky však neobvinila nikoho ze štábu sovětských vědců, kteří měli misi Vostok na starosti, a na lehce jedovatý dotaz, jak se s problémem vyrovnala, odvětila: „Jsem velmi vynalézavá, jak jen žena může být. Měla jsem zubní pastu, ruce i vodu.“

Foto: Profimedia.cz

Valentina Těreškovová na londýnské výstavě u návratové kapsle Vostoku-6

Hrdinka Sovětského svazu

V celé misi však šlo jen o zanedbatelnou závadu, projekt doprovázely jiné problémy, a to mnohem větší. Loď byla například před plánovaným návratem do atmosféry obrácena naopak, technici v řídicím centru proto museli přeprogramovat motory. Samotnou kosmonautku při letu provázely zdravotní potíže, které se podobaly nervovému zhroucení. Nakonec se však návrat podařil a Těreškovová byla prohlášena za Hrdinku Sovětského svazu.

Mezi celkem 150 exponáty na výstavě je například také sonda Luna 9, první, která měkce přistála na Měsíci v roce 1966. Výstava potrvá až do 13. března 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám