Hlavní obsah

Nemocnice Vrchlabí zastaví operace a vyšetření klientů VZP

– Vrchlabí • Aktualizováno

Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku od 21. září zastavuje plánované operace a vyšetření pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). VZP dluží vrchlabské nemocnici více než 20 miliónů korun za prokázanou zdravotní péči. Uvedl to ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml. Pojišťovna jakékoliv dluhy vůči nemocnici odmítá.

Foto: Václav Prouza, Právo

Šéf nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml

Článek

"VZP svým jednáním ohrožuje poskytování zdravotní péče pro 35 000 stálých obyvatel regionu a 50 000 návštěvníků Krkonoš, tento fakt je obzvláště nebezpečný před nadcházející zimní sezónou," uvedl Dryml.

Podle něj již nemocnice začala mediální kampaní informovat své klienty, kteří jsou pojištěnci VZP, o možném vypovězení smlouvy s VZP.

Zároveň zřídila centrum, kde nabízí pomoc se změnou zdravotní pojišťovny všem pojištěncům VZP, kteří se nadále v nemocnici chtějí léčit. "U pojištěnců ostatních zdravotních pojišťoven není poskytování zdravotní péče omezeno," uvedl Dryml.

VZP: Nic nedlužíme

Pojišťovna jakékoliv závazky vůči nemocnici odmítá. „Management nemocnice ve Vrchlabí odmítá akceptovat vyúčtování péče za rok 2014, které ovšem proběhlo naprosto v souladu se standardními úhradovými mechanismy a s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví,” okomentoval situaci mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nemocnice si podle něj snaží zajistit na úkor ostatních zařízení nadstandardní podmínky. „Pokud nemocnice skutečně přistoupí k tomu, že udělá z tří tisíc klientů VZP v dané spádové oblasti rukojmí, pojišťovna jim samozřejmě zajistí péči u ostatních smluvních partnerů. Těch má v dané oblasti dostatek,” odmítl mluvčí možnost, že by se pojištěncům VZP nedostalo péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám