Hlavní obsah

Pražský „maršmeloun“ přišel o územní rozhodnutí

Právo, ČTK, trj
Praha

Stavba bytového domu U Milosrdných v sousedství Anežského kláštera, jíž se přezdívá maršmeloun, přišla o územní rozhodnutí. Zrušil ho pražský magistrát v přezkumném řízení. V červnu přitom odbor výstavby Prahy 1 vydal nepravomocné stavební povolení.

Foto: Fránek Architects

Vizualizace domu, který by měl být postaven u Anežského kláštera.

Článek

Investor Praga Progetti e Investimenti považuje zrušení územního rozhodnutí za protiprávní a bude se proti němu odvolávat.

Magistrátní odbor stavebního řádu už jednou přezkum umístění novostavby zahájil, ministerstvo pro místní rozvoj to však zrušilo, protože uplynuly lhůty. „Magistrát považuje některá pochybení stavebního úřadu při vydání rozhodnutí za tak závažná, že přikročil k vydání rozhodnutí ve zkráceném přezkumném řízení,“ uvedla ve verdiktu ředitelka odboru stavebního řádu Markéta Vacínová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konkrétně podle rozhodnutí chyběl souhlas Národní galerie, která Anežský klášter spravuje, s umístěním bytového domu na jejích pozemcích. Za nezákonné magistrát považuje také to, že některé podklady pro rozhodnutí byly vydány k původně projednávané dokumentaci, která se ale změnila. Jde například o stanovisko orgánů životního prostředí.

Jedná o skandální postup. Tento projekt připravujeme již 17 let, dodržujeme veškeré zákony
zástupce investora

„Předmětné územní rozhodnutí některé náležitosti neobsahuje, například druh pozemků, vzdálenosti od sousedních staveb, dostatečně jasně a srozumitelně popsaný tvar budovy, vymezení území dotčeného vlivem stavby,“ stojí v rozhodnutí podepsaném Vacínovou.

Zástupce investora Francesco Augusto Razetto hodlá poslední rozhodnutí magistrátu zpochybnit. „Každopádně se jedná o skandální postup. Tento projekt připravujeme již sedmnáct let, dodržujeme veškeré zákony České republiky a respektujeme všechny dotčené úřady a instituce,“ uvedl Razetto v tiskové zprávě.

Proti projektu na jaře protestovaly před radnicí Prahy 1 stovky lidí. Sdružením a obyvatelům blízkých domů vadí, že některá povolení byla před mnoha lety vydána pro dům, který měl vypadat jinak. Kritizují i nevhodnost stavby pro historické centrum Prahy a bezprostřední sousedství Anežského kláštera.

Aktuální podobu „maršmelounu“ navrhl architekt Zdeněk Fránek a schválili ji magistrátní památkáři s posvěcením pražského pracoviště Národního památkového ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám