Hlavní obsah

Odboráři burcují proti levné práci a vyzývají ke kolektivnímu jednání

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na 1200 odborářů se ve středu dopoledne sjelo do pražské Sparta Areny, aby veřejně vyzvali české zaměstnavatele k navýšení mezd a platů. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula je přesvědčený, že největším zdrojem neklidu jsou zaměstnavatelé a odbory vyzval ke kolektivnímu vyjednávání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Mítink Českomoravské konfederace odborových svazů na podporu kolektivního vyjednávání o vyšších mzdách.

Článek

„Souhlasíte s politikou levné práce? Je správné, že 25 let po sametové revoluci, jsou hodinové mzdy v ČR na 29 procentech hodinové mzdy v Rakousku a na 28 procentech v Německu? Proto jsme tady, abychom společně řekli: konec levné práce v České republice,“ zahřmělo sálem v Praze.

Při tempu zvyšování mezd v České republice se podle Středuly odměny Čechů dostanou na německou či rakouskou úroveň za 115 let.

„Naším cílem není vyhlašovat stávky a demonstrace, naším cílem je dohodnout se. Ale na to, aby dohoda mohla být, jsou potřeba dvě strany. Já věřím, že kolektivní vyjednávání bude úspěšné,“ uvedl Středula.

Roste ekonomika i produktivita práce

Ke zvyšování platů a mezd jsou podle odborů vhodné podmínky. „Aktuálně je růst české ekonomiky jeden z nejvyšších v rámci celé EU,“ podotkl šéf ČMKOS.

Čeští zaměstnanci navíc prý zvyšují produktivitu své práce. Středula se domnívá, že když se zvyšují platy v sektoru veřejných služeb, měly by se mzdy zvednout i ve sféře soukromé.

Středula vyzval i ke zvýšení minimální mzdy. „Člověk, který přistoupí na minimální mzdu, je chudý člověk. Je to pracující chudoba a to je pro ČMKOS naprosto nepřijatelné,“ prohlásil.

Odboráři zkritizovali i rozdíly v platech mezi muži a ženami. Středula zdůraznil, že na Slovensku je dynamika růstu mezd zcela odlišná než v Česku – rychlejší.

V eurech by nynější mzdy byly nedůstojné

„Pokud bychom měli za těchto podmínek vstoupit do eurozóny, umíte si představit, jak by se přepočítávala česká mzda na eura? To je nedůstojné,“ prohlásil Středula.

Mzda by prý neměla být chudinská dávka, ale měla by zajistit důstojný život.

Čeští odboráři získali podporu od odborových centrál v zahraničí - Rakouska, Slovenska či Bavorska. Podpořit přišla odboráře i herečka Valerie Zawadská.

ČMKOS chce obdobně, jako to činí rakouské či německé odbory, aktivizovat vyjednávací týmy kolektivních smluv před zahájením vyjednávání. Středeční manifestační mítink by měl dát impulz k založení obdobné tradice i v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám