Hlavní obsah

Na dálnicích se 150 km/h jezdit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na legální rychlost 150 km/h mohou řidiči na vybraných úsecích českých dálnic zapomenout. Sněmovna v úterý rozhodla, že se maximální povolená rychlost, která je nyní 130 km/h, nezvýší, i když už s tím jednou souhlasila. V úterý poslanci přistoupili na pozměňovací návrh Senátu a zvýšení limitu ze zákona o pozemních komunikacích vypustili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok ve Sněmovně

Článek

Zákon by nyní měl podepsat prezident republiky Miloš Zeman. Ten už dříve řekl, že normu vetuje, pokud by se zvýšení limitu do ní dostalo.

Poslanci už jednou o zákonu hlasovali. V dubnu zvýšení rychlosti překvapivě schválili.

I kdyby ale normu nevrátil Senát, zůstal by zákon pouze na papíře. Úseky, kde by se mohlo jezdit rychleji, by totiž určovalo ministerstvo dopravy a jeho šéf Dan Ťok se proti normě stavěl.

Neděláme zákony na dobré počasí
ministr dopravy Dan Ťok

„Jsem rád, myslím, že dálnice na takovou rychlost nejsou připraveny,“ řekl v úterý ve Sněmovna Ťok. Rychlost, na kterou se dálnice staví, je 120 až 130 km za hodinu.

V případě vyšší rychlosti by byly potřeba například delší připojovací pruhy. „Museli bychom pravděpodobně rekonstruovat i svodidla, protože by při takové rychlosti nemusela vyhovovat,“ uvedl Ťok.

Na vybraných silnicích 110 km/h

Novela počítala s návrhem, že na některých místech by byla stopadesátka povolena za příznivého počasí. „Při dobrém počasí by se na těch úsecích možná o takové variantě dalo uvažovat, ale neděláme zákony na dobré počasí,” podotkl ministr.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Silnice I. třídy navržené ke zvýšení rychlosti na 110 km/hod

Součástí zákona je i zvýšení limitu na vybraných silnicích 1. třídy z 90 km/h na 110 km/h. Tuto změnu poslanci schválili. Odmítli naopak možnost elektronických dálničních známek místo papírových.

Anketa

Jezdíte v ČR po dálnici 150 km/h?
ano, často
49,1 %
občas
16,7 %
ne
34,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám