Hlavní obsah

Fotopast místostarosty Domažlic šmíruje sousedy

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Na první pohled to vypadá jako nějaký předpotopní mobil. Ve skutečnosti jde o monitorovací zařízení se skrytým fotoaparátem, který se automaticky spustí v reakci na pohyb a pořízené snímky nebo videozáznam uloží na paměťové médium.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Fotopast je na železné konzoli, kde byl dříve elektrický izolátor

Článek

Přesně takovou fotopast má instalovanou na svém domě v centru Domažlic místostarosta města Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Je nenápadně umístěná vysoko nad zemí a namířena přímo do ulice směrem k náměstí, kde zabírá i několik přilehlých domů.

Jejich obyvatelé zakamuflovanou fotopast minulý týden odhalili a začínají se bouřit. „Tohle je nehorázná drzost, nikomu jsme nedali mandát na to, aby nás šmíroval,“ protestují tamní rezidenti. Chtějí se obrátit na radnici s tím, že jde o zásah do ochrany jejich soukromí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Za sebe mohu říci, že mně nikdo nic takového neoznámil. Pokud o tom nejsem informován, tak je to trochu divné, aby si mě někdo natáčel. Jsem první na ráně, takže tam figuruji neustále jako v přímém přenosu, a to se mi tedy rozhodně nelíbí,“ řekl Právu jeden ze sousedů.

Kamera městské policie

Novákův dům stojí na křižovatce ulic Hradská–Vodní a Branská. Posledně jmenovanou zabírá fotopast téměř celou, zbylé dvě jen částečně.

Kamerové sledování se záznamem je považováno za zpracování osobních údajů, které ze zákona podléhá oznamovací povinnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten po posouzení vydá oznamovateli osvědčení o registraci. Novák žádné takové osvědčení ale nemá.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dům místostarosty Domažlic Zdeňka Nováka

Sám Novák na dotaz Práva dále uvedl, že fotopast mu na dům instalovala s jeho souhlasem městská policie.

V oficiálním seznamu města není

„Ta vyhodnotila, že by bylo vhodné, aby tam byla po určitou dobu umístěna. Já proti tomu neměl žádné námitky, takže se to zrealizovalo,“ tvrdil Novák, který sám městskou policii ve městě řídí.

Podle něho je obecní policie oprávněná, je-li to potřebné pro plnění jejích úkolů, pořizovat obrazové nebo jiné záznamy z míst veřejně přístupných. „Tudíž je tam ta kamera v souladu se zákonem,“ argumentoval dále Novák.

V oficiálním seznamu sedmnácti městských kamer, které jsou součástí monitorovacího systému, ale o ní žádná zmínka není. Chybí také cedule s upozorněním, že je ulice monitorována.

Kamera na kulturní památce

„Máme nejrůznější důvody, proč a kam jsou fotopasti umísťovány. Tady konkrétně dochází ke znečišťování veřejného prostranství,“ obhajoval Novák skrytou kameru na svém domě. Přitom služebna městské policie je od něj vzdálená jen pár desítek metrů.

A pak je tu další problém. Místostarosta bydlí v první zóně památkové rezervace a jeho dům je národní kulturní památkou. Každá úprava na takovém objektu, byť jen i nepatrná, podléhá schvalovacímu řízení památkářů.

„Je to zásah do fasády, který musí být povolený. My jsme se k žádné takové žádosti nevyjadřovali,“ uvedl Michael Bašta z Národního památkového ústavu v Plzni, který má na starosti památky na Domažlicku. A reakce místostarosty Nováka? „O tom se už s vámi vůbec bavit nebudu. To je moje soukromá věc,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám