Hlavní obsah

Zeman na veletrhu máchal darovaným palcátem a znovu kritizoval přístup k uprchlíkům

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Za velkého zájmu návštěvníků i vystavovatelů si v pondělí prošel expozice Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně prezident Miloš Zeman. Po cestě se zastavil v několika stáncích, kde jako dárek obdržel mimo jiné popelníček a palcát. Zeman na konci návštěvy zkritizoval přístup k ilegálním uprchlíkům, kteří by podle jeho slov měli být vraceni tam, odkud přišli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Z palcátu měl Miloš Zeman neskrývanou radost.

Článek

Zeman se vydal na hodinu a půl dlouhou obhlídku výstaviště a čile v angličtině konverzoval se zahraničními vystavovateli. Nejdéle se zdržel na stánku ČKD Blansko a TOS Kuřim, kde ho čekal jeho přítel a bývalý ministr průmyslu Miroslav Grégr. Při krátkém posezení Zeman nepohrdl cigaretou a sklenkou vína.

U jednoho z dalších stánků Zeman dostal palcát a neobvyklý dárek ho viditelně potěšil. „A můžu ho použít?“ optal se a hned palcátem máchl.

„Kdybych ho teda někdy použil, budu říkat, že jste mi to dovolili,“ hlaholil dobře naložený prezident.

Foto: Petr Kozelka, Právo

U cigarety a vína Miloš Zeman zavzpomínal na staré časy s bývalým ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem.

Zeman zavítal také na sněm Svazu průmyslu a dopravy, kde upozornil, že pokud nechce Česko zaostávat, musí vsadit na nové průmyslové obory.

„Hluboce se mýlili ti, kteří tvrdili, že se máme živit jen službami a průmysl odsunout. Nyní musíme i v průmyslu vsadit na nové obory jako je nano nebo biotechnologie a neulpívat jen u dosavadních oblastí,“ konstatoval Zeman.

Prezident rovněž apeloval na změnu ve školství. „Když mluvíte s podnikateli, zjistíte, že nepotřebují kulturní antropology, ale strojí inženýry. Je třeba také změnit proporce mezi základním a aplikovaným výzkumem. Ten by měl být daleko víc podporován podnikatelskou sférou,“ upozornil.

Firmy by se podle něj měly víc angažovat i ve vzdělávání studentů například formou stipendií.

Uprchlíky vrátit

Zeman čelil i dotazům na uprchlickou krizi, uzavírání hranic a povolávání armády v Rakousku.

„Pokud Německo zavře hranice s Rakouskem, trasa uprchlíků pak povede přes Českou republiku. Opakuji, že pokud uprchlíci poruší naše zákony, což se děje už nelegálním překročením hranice, měli by být okamžitě vráceni do zemí, odkud přišli,“ prohlásil Zeman.

Zemana při prohlídce veletrhu provázel jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), kterého s prezidentem pojí dlouhodobě dobré vztahy.

Z počátku s nimi šel i brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), který ale stále častěji postával vedle dobře bavícího se hloučku okolo Zemana. Nakonec se ze společnosti okolo prezidenta vytratil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám