Hlavní obsah

Sobotka: Na hranicích musí panovat zákon a pořádek

Právo, pko
Brno

Vláda je připravena udělat vše pro to, aby na hranicích zajistila zákon a pořádek, prohlásil v pondělí po zasedání kabinetu předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tak na informace, že na německo-rakouských hranicích byly obnoveny kontroly a Rakušané povolali na pomoc armádu. Současně upozornil, že problém s imigranty se musí řešit jinde než na středoevropských hranicích.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Článek

„Na jednání vlády nás o situaci informoval i policejní prezident Tomáš Tuhý. Vývoj na hranicích velmi bedlivě sledujeme a jsme připraveni podniknout všechny kroky, abychom zajistili dodržování zákonů a pravidel Schengenu,“ řekl Sobotka.

„My ve středu Evropy reagujeme jen na to, že nefungují vnější hranice a EU roky tolerovala fakt, že země s vnějšími hranicemi Unie si neplní své povinnosti. Zejména Řecko nebylo schopno zajistit své hranice, což přispívá k tomu, jak to dnes vypadá,“ upozornil premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministři zahraničí a vnitra Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec právě jednají v Bruselu o imigrační krizi. „Jsou připraveni podpořit návrhy k regulaci přílivu uprchlíků na vnější hranici, například v podobě přijímacích středisek, kde by se rozlišili političtí uprchlíci, uprchlíci před válkou a ekonomičtí imigranti. Důležité je, aby se s těmito lidmi také důstojně zacházelo. Evropa musí začít rychle jednat,“ dodal Sobotka.

Armáda na hranicích

Sobotka upozornil, že Česká republika je připravena na hranicích nasadit i armádu. „Jsme připraveni posílit ještě více policejní kontroly v příhraničí, a pokud by to bylo potřeba, máme vyčleněnou i kapacitu armády, která by mohla policii pomoci. Budeme adekvátně reagovat na situaci, máme styčné policejní důstojníky v Maďarsku a Rakousku, takže máme přesné informace o tom, co se tam děje,“ nastínil Sobotka.

Česko je podle vlády solidární s ostatními evropskými zeměmi a je připraveno se postarat o integraci lidí prchajících před válkou. Kvóty ale ministři opakovaně odmítli s tím, že tento proces už by pak žádná vláda nemohla zastavit.

Rozpad Schengenu nehrozí

„Nechci, aby to byla naše vláda, která ztratí možnost regulovat migraci, protože tyto kompetence by byly přeneseny na evropskou úroveň,“ zdůraznil Sobotka.

Premiér připustil, že není vyloučeno ani uzavření hranic, na druhou stranu ale odmítl, že by současná situace směřovala k rozpadu Schengenu. „Zhroucení Schengenu by hrozilo, pokud by Evropa ztratila možnost regulovat migraci na vnějších hranicích. Tam je potřeba si vynutit dodržování pravidel,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám