Hlavní obsah

Babišovu pravou ruku Kleslovou láká práce ve Sněmovně

Právo, Jan Rovenský

Pravá ruka Andreje Babiše, místopředsedkyně ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová v rozhovoru pro Právo promluvila nejen o svém angažmá v ČEZ, ale naznačila, že by se po komunální politice chtěla v roce 2017 po Babišově boku probojovat do Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová

Článek

Dostala jste se do střetu zájmu kvůli smlouvě vaší advokátní kanceláře s ČEZ. Kontrakt měl uplynout koncem roku, nyní to bude už na konci září. To zapůsobilo přání Andreje Babiše?

O mé smlouvě s ČEZ se poprvé psalo už v polovině června. Tehdy to žádný větší ohlas nezpůsobilo. Dnes ale není v Česku větší problém, než je smlouva mé kanceláře s ČEZ. Minulý týden jsem pochopila, že se proti mně začala vést cílená kobercová kampaň, a tak jsem v pátek 4. září požádala ČEZ, zda by bylo možné ukončit smlouvu dřív. Vyjádření pana Babiše jsem slyšela poprvé v neděli z médií, tak jsem mu napsala, že věc už řeším. Ve středu jsem se s ČEZ dohodla, že spolupráci ukončíme na konci měsíce. Tady se vytvářejí příběhy, které nejsou.  

Kdo a proč by je vytvářel?

Nechci být konkrétní, já si to vysvětluji svými aktivitami, jako jsou výběrová řízení, nebo lepším nastavením procesů, což může někomu vadit. Možná se ptejte pana Wagenknechta (Babišova exnáměstka a člena dozorčí rady ČEZ – pozn. red.), proč napsal tak směšný e-mail a zneužil svou funkci k mé dehonestaci a svému zviditelnění.

Wagenknecht se v e-mailu zajímal o to, v čem vaše kancelář radí za 100 tisíc měsíčně ČEZ. Podle společnosti šlo o monitoring a analýzu legislativy. Co si pod tím představit?

Nemohu být konkrétní, protože bych narušila důvěrný vztah mezi advokátem a klientem. Obecně mohu říct, že moje kancelář analyzuje a připomínkuje zákony a navrhuje řešení. Pro ČEZ děláme 15 let a za tu dobu jsem zažila čtyři generální ředitele a devět ministrů financí. Vezměte si, kolik poslanců má advokátní praxi, sama vím aspoň o pěti.

Ale asi za klienty nemají polostátní firmy.

Neumím občanské nebo trestní právo, mojí specializací je oblast jako petrochemie či agrochemie. V Česku není tolik společností, pro které bych s touto odborností mohla pracovat, proto jsem ve své advokátní praxi závislá i na polostátních firmách. Navíc jde o peníze pro moji kancelář, ze které platím její chod a zaměstnance. Nikdy nevím, jak dlouho budu dělat starostku, tak si chci udržet svoji odbornost. Když byl pražským primátorem Bohuslav Svoboda, tak také dělal přednostu gynekologické kliniky na Vinohradech a měl soukromou ambulanci. To nikomu nevadilo.

Vypadá to ale, že jste na roztrhání, protože ještě máte funkce ve vedení Pražské teplárenské a PRE. Jak to stíháte?

Práce pro ČEZ mě bavila, dělala jsem ji ve svém volnu, třeba o víkendech. Pokud jde o Pražskou teplárenskou a PRE, tak v orgánech jsem z pozice starostky a zastupitelky od července, na rozdíl od řady jiných komunálních politiků, kteří v dozorčích radách sedí už od února. Těch lidí v dozorčích radách městských firem může být asi 150 a rozděluje se to podle politického klíče na základě koaliční smlouvy. Já jsem jen v těchto dvou firmách.

Proč nechcete prozradit, kolik berete?

Protože to nejsou firmy stoprocentně vlastněné městem. Mám jako všichni ostatní podepsanou mlčenlivost, takže svůj plat nemohu prozradit. Mohu ale říct, že částky jsou podobné, u PRE je to částka, která je několik desítek tisíc, mnohem méně než 50 tisíc.

Když jsme u Prahy, považujete za svou osobní prohru, že Adriana Krnáčová je stále primátorkou? Údajně jste také měla stát za pokusem o její výměnu.

To vůbec není pravda a v žádném případě to jako svou prohru neberu.

Náměstek primátorky za SZ Matěj Stropnický vás označil za šedou eminenci, která řídí zastupitele ANO na magistrátu. Co vy na to?

Pan Stropnický si nevidí do úst a k jeho osobě se nechci vyjadřovat. To všechno jsou lži, říká spoustu nepodložených dehonestací k mnoha lidem. Já se vyjadřuji jen k věcem, které mi přísluší, a chodím, kam mám. Nemám dvě hlavy a deset rukou. Jsem vdova s dcerou, psem a k tomu dělám starostku a místopředsedkyni ANO.

Jak si vysvětlujete, že Krnáčová prosazovala odvolání Stropnického a ve čtvrtek o něm mluvila jako o integrální součásti koalice?

To se ptejte jich, co se stalo. To mě překvapilo, neumím ten zvrat pochopit, nerozumím tomu. Nemyslím si, že pan Stropnický je úplně člověk, který někoho integruje. Každopádně je dobře, že spolu již komunikují a že se mají rádi. 

Zůstanete v komunální politice? Pomýšlíte výš?

Než jsem vstoupila do ANO, tak jsem se vždy věnovala legislativnímu procesu, připomínkovala jsem zákony, připravovala jsem pozměňovací návrhy. Znám chod Sněmovny, takže bych spíše do budoucna chtěla dělat tuto oblast.

Celý rozhovor si přečtěte ve víkendovém vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám