Hlavní obsah

Skončil projekt romské dekády, začleňování významně neovlivnil

Po deseti letech v pátek skončil mezinárodní projekt Dekáda romské inkluze, do něhož se zapojilo 12 evropských států včetně Česka. Zavázaly se, že od roku 2005 do letoška zlepší životní podmínky Romů. Podle účastníků závěrečné konference, která se konala v Sarajevu, projekt sice zvýšil povědomí o vyloučení Romů, jejich začleňování ale významně ovlivnit nedokázal a segregaci nezabránil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

O závěru projektu informoval úřad ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který se ukončení dekády účastnil.

Projekt Dekáda romské inkluze iniciovala Světová banka a Institut otevřené společnosti (Open Society Institute). V roce 2005 se zapojilo osm států střední a východní Evropy. Zavázaly se, že do roku 2015 zlepší vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví Romů. K programu se přidaly i další země, celkem jich tak bylo 12. Připojily se také mezinárodní instituce - třeba Světová zdravotnická organizace.

Přijaly se plány opatření

Podle Dienstbiera se ambiciózní cíle ne vždy podařilo naplnit. Nedostatečné bylo například financování pro tak rozsáhlou problematiku. Ministr podotkl, že se ale podařilo shromáždit odborníky z univerzit, neziskových organizací i úřadů a institucí. Jednotlivé státy také přijaly plány opatření. Česká vláda letos začátkem roku schválila novou integrační strategii. Vlastní dokument vytvořila i EU. Podrobnější výsledky dekády Dienstbierův úřad zatím nesdělil.

Vedle Česka se do projektu zapojilo Bulharsko, Chorvatsko, Makedonie, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Černá Hora, Albánie, Bosna a Hercegovina a také Španělsko. Jako pozorovatel se přidružily Moldavsko, Norsko, Slovinsko a USA.

Romové představují největší menšinu v Evropě. Velká část z nich ale žije v horších podmínkách než ostatní obyvatelé. Mívají nižší vzdělání, hůř hledají práci, bydlí v nevyhovujících podmínkách a mívají i horší zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám