Hlavní obsah

Babiš trhá lidem chleba od huby, ohradil se hejtman kvůli Barboře

Právo, Denisa Telaříková
Karviná

Proti požadavkům ministra financí Andreje Babiše (ANO) kvůli vybudování průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné se ohradili zástupci Moravskoslezského kraje. Hrozí podle nich zastavení příprav zóny na několik let nebo úplně. „Babiš doslova trhá chleba lidem od huby,” zkritizoval šéfa ANO hejtman Moravskoslezskéhop kraje Miroslav Novák (ČSSD).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Článek

V návrhu usnesení, který má Právo k dispozici, by měla vláda uložit ministru průmyslu, aby jí předložil podrobnou analýzu způsobilosti území určeného pro průmyslovou zónu Nad Barborou. Mimo to také analýzu ekonomické výhodnosti přeměny území, analýzu stavu ekologických zátěží v dotčeném území nebo analýzu obsazenosti současných ploch k průmyslovému využití v Moravskoslezském kraji.

Podle Nováka a Hanzela jsou tyto požadavky nehorázným populismem. „Odmítám si připustit, že by z budování průmyslové zóny Nad Barborou mohlo sejít. Jde o klíčový projekt našeho regionu, který dá práci dvěma tisícům lidí. Andrej Babiš svými neustálými pokusy revokovat červencové usnesení vlády, a Barboru tak sejmout, těm lidem doslova trhá chleba od huby. Egoisticky kope kolem sebe, neschopný přiznat svůj omyl a prohru,“ rozohnil se hejtman Novák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Hanzel: Babiš je hrobař našeho regionu

„Ministr Babiš je prostě hrobař našeho regionu a z důvodů ryze populistických si bere za rukojmí lidi, kteří tady žijí a těžce živí svoje rodiny,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel. Babiš podle něj zatím nenabídl horníkům žádné možnosti, jen všechny uráží.

„Nenabízí žádné řešení současné, ale především budoucí nezaměstnanosti, která našemu regionu hrozí hlavně kvůli útlumu šachet. Pokud to nebudeme řešit hned, čekají nás velké sociální problémy. Jiná vhodná plocha než Barbora na Karvinsku není, i to už jsme prokázali,“ shrnul Hanzel.

Nikdy by mě nenapadlo, že v rámci sporu mezi miliardáři si jeden z nich vezme jako rukojmí lidi, kteří dřou v extrémně těžkých podmínkách
hejtman Miroslav Novák

Vznik této průmyslové zóny schválila vláda v červenci na výjezdním zasedání v Ostravě. Na vybudování zóny v areálu bývalého dolu má stát dát až 750 miliónů korun. Celkové náklady se odhadují na 1,2 miliardy. V zóně by mělo najít práci až dva tisíce lidí.

Peníze pro Bakalu

Babiš ale chce vládní rozhodnutí zrušit. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci o tom, že kraj má pozemky vykoupit asi za 180 miliónů korun od společnosti kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakaly. [celá zpráva]

Šéf financí o tom chce znovu jednat příští středu na zasedání vlády, celou věc chce spojit s řešením předčasných důchodů pro horníky. „Řekněte (hejtmanovi Miroslavu) Novákovi, ať těch 180 miliónů za pozemky pošle vám,” řekl ve středu v Praze horníkům, kteří přijeli demonstrovat za předčasné důchody. [celá zpráva]

Novák se proti tomu ohradil. „Nikdy by mě nenapadlo, že v rámci sporu mezi miliardáři si jeden z nich vezme jako rukojmí lidi, kteří dřou v extrémně těžkých podmínkách, aby uživili svoje rodiny,” prohlásil hejtman.

Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnanosti v zemi, na konci srpna tam nemělo práci přes 72 tisíc lidí. Nejvyšší nezaměstnanost v kraji (a po Mostecku druhá nejvyšší v zemi) je v okrese Karviná, podíl nezaměstnaných tam činil 11,2 procenta.

Reklama

Související články

Babiš chce zastavit výkup pozemků od Bakaly

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že...

Výběr článků

Načítám