Hlavní obsah

Sobotka: Informace o tom, že by měli uprchlíci v Česku vazby na IS, nemáme

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České úřady nemají od zpravodajských služeb informace o tom, že by byl mezi uprchlíky zadrženými v Česku někdo napojen na Islámský stát (IS). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl po čtvrtečním jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (BRS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Je velmi pravděpodobné, že Islámský stát a jeho různé odnože působí přímo v uprchlických táborech na Blízkém východě. Pokud jde o situaci na území ČR, nemáme informace, že by byl na našem území zachycen někdo, kdo by mohl být podezírán z teroristických aktivit v souvislosti s tímto migračním proudem,“ řekl premiér.

Jeho slova potvrdil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Na území ČR neexistuje zpravodajská informace, že by se na našem území nějaká taková osoba vyskytla,“ sdělil.

Islámský stát je podle něj zločinecká organizace, která vydělává peníze na pašování lidí, únosech, prodeji drog a chce se na migrační vlně přiživit.

Migrační vlna by měla slábnout

„Otázku ale sledujeme s partnery v ostatních zemích,“ ujistil Chovanec s tím, že ministerstvo vnitra poslalo pozorovatele do Srbska, Turecka a Makedonie. „Posilujeme také účas v Maďarsku a Rakousku,“ dodal.

Cílem pozorovatelů je také predikovat migrační vlny. Ty však budou podle Chovance kulminovat a od října slábnout. „Na jaře však mohou přijít znovu, nemůžeme usnout na vavřínech,“ komentoval.

Volných míst pro ubytování uprchlíků má Česko podle ministra dostatek, v současnosti zhruba přes 300.

Reklama

Výběr článků

Načítám