Hlavní obsah

Před pražským magistrátem se protestovalo proti kuchyňce

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Jednání pražských zastupitelů ve čtvrtek provázel protest proti klientelismu v souvislosti s kauzou kolem pražských stavebních předpisů (PSP). Účastníci poukazovali na to, že politici řeší některá témata v kuchyňce mimo záběry kamer a mikrofonů. Sama primátorka Adriana Krnáčová (ANO) už dřív přiznala, že na magistrátu se v kuchyňce jedná běžně.

Foto: Petr Janiš, Právo

Před magistrátem se protestovalo proti netransparentní správě Prahy.

Článek

„Chceme otevřenou diskusi, ne rozhodování v zákulisí a jednání v kuchyňkách. Chceme vedení města, které nepřipravuje rozhodnutí za zády občanů. Netransparentní a klientelistickou správu Prahy odmítáme,“ řekla organizátorka protestu Lucia Zachariášová s tím, že Praha jim není ukradená.

Při happeningu vodily masky Radmily Kleslové (ANO) a Karla Březiny (ČSSD) na špagátcích primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) i jejího náměstka za soc. dem. Petra Dolínka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když maska Krnáčové a Dolínka hlasovala pro, byla maska náměstka primátorka Matěje Stropnického (Trojkoalice, SZ) bez špagátků proti. Demonstranti tak naráželi na tvrzení Stropnického, že Kleslová je temnou zákulisní postavou magistrátu. [celá zpráva]

Foto: Petr Janiš, Právo

Účastníci akce Praha nám není ukradená! kritizují například postup schvalování pražských stavebních předpisů

Demonstrovat přišel i senátor za SZ a KDU-ČSL Václav Láska. Řekl, že si přeje víc politiků, jako je Matěj Stropnický, a „méně těch na provázku“.

„Nelíbí se nám, jak jsou náměstku Stropnickému odebírány kompetence,“ uvedl pak přítomný místostarosta Prahy 11 Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11). Zastupitelka Prahy 10 Renata Chmelová (koalice Vlasta) zase žádala zastavení přípravy metropolitního plánu.

Kritika od opozice

Pražští zastupitelé zahájili jednání v 9 hodin a ani po dvou hodinách se nedostali ke schválení programu. Radní ANO, Trojkoalice a ČSSD čelili kvůli svým půtkám výpadům opozice.

Občanští demokraté například vyzvali TOP 09, zastupitelský Klub nezávislých a Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN), aby začali jednat o sestavení nové koalice na pražském magistrátu.

„ODS je znepokojena tím, jak současná koalice spravuje naše hlavní město, které se nerozvíjí a je paralyzováno spory mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí,“ uvýdí výzva ODS.

I kdyby se tyto strany dohodly, s 31 hlasy by na většinu v 65členném zastupitelstvu nedosáhly.

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má těsnou většinu jednoho hlasu (33 zastupitelů).

Spory se vyhrotily, když primátorka Krnáčová nechala odebrat svému náměstkovi Stropnickému část kompetencí. ANO a ČSSD následně chtěly, aby Trojkoalice Stropnického odvolala. Trojkoalice to odmítla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám