Hlavní obsah

Zeman by schodek 70 miliard podepsal, podle Kalouska je rozpočet rozežraný

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu dorazil do Strakovy akademie, kde kabinet jednal o státním rozpočtu na příští rok. Hlava státu podpořila návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) se schodkem 70 miliard korun. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je rozpočet s takovým schodkem neospravedlnitelný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš (vlevo)

Článek

Za návštěvu prezidenta na jednání vlády byl Babiš rád. „Ale není to, že by mi měl pan prezident pomáhat. Já myslím, že to obhájím sám, ale jsem rád, že ho zajímá rozpočet,“ řekl ministr.

Jednání o rozpočtu kabinet posléze přerušil do 23. září. Zeman na tiskové konferenci uvedl, že rozpočet se schodkem 70 miliard by podepsal.

Kalousek: Rozpočet je rozežraný

„V době mimořádného růstu je 70 miliard neospravedlnitelný schodek. Ten schodek je minimálně třikrát větší, než by ospravedlňovala současná situace,” komentoval rozpočet bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dodal, že se podle něj jedná o rozežraný, přerozdělovací a socialistický rozpočet, který České republice přinese problémy do budoucna.

Ministři žádají více

Jednotliví ministři po Babišovi na poslední chvíli požadují další peníze, dohromady asi 10 miliard korun. Například ministerstvo pro místní rozvoj chce navíc 1,3 miliardy na spolufinancování evropských fondů a bytovou výstavbu. Stovky miliónů na opravu nemocnic by chtěl i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Přidáno by měl dostat i resort školství, ministryně Kateřina Valachová (za ČSSD) prý potřebuje sto miliónů na společné vzdělávání znevýhodněných dětí spolu s ostatními - takzvanou inkluzi.

Babiš však řekl, že ministrům už moc přidávat nehodlá. „Nevidím tam žádný prostor. Jednali jsme intenzivně, ministři by měli jednat hospodárně. Nemám ten pocit, že by jim celkově záleželo na našem hospodaření státu,“ komentoval Babiš.

Výdaje rozpočtu na příští rok dosáhnout 1,249 biliónu korun, příjmy potom 1,179 biliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám