Hlavní obsah

Nemůžeme s uprchlíky šoupat jako s dobytkem, odmítla vláda znovu kvóty

Aktualizováno

Odmítavý postoj vlády k navrhovaným uprchlickým kvótám ve středu osvětlil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podle něj není možné přesouvat uprchlíky po Evropě jako dobytek bez ohledu na to, kam oni sami mají namířeno. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém středečním zasedání potvrdil odmítnutí kvót a v tomto smyslu schválil i mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na jednání unijních ministrů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Článek

Prouza zopakoval, že kvóty jsou nesmysl a nijak neřeší stávající problém. „Musíme respektovat vůli těch, kteří do Evropy přicházejí,“ řekl s tím, že pokud uprchlíci chtějí do Německa nebo do Švédska, neexistuje způsob, jak je udržet v jiné zemi.

„Umíme přispívat lidmi, umíme přispívat penězi. Pokud do ČR přijede násilím skupina dvou, tří tisíc lidí, kteří tady nebudou chtít zůstat, tak předpokládám, že stejně utečou. Kvóty jsou nefér vůči uprchlíkům, nemůžeme s nimi zacházet jako s dobytkem a šoupat s nimi sem a tam,” komentoval Prouza.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za poslední tři a půl měsíce Česko zadrželo podle Chovance 2500 lidí,  polovinu z nich tvořili Syřané. „Každého, koho zadržíme, se ptáme, jestli u nás chce azyl. Pouze u šedesáti byla odpověď ano, 99 procent odpovědí je Spolková republika Německo.

Odmítavý postoj k přerozdělování běženců zopakoval ve středu prezident Miloš Zeman. „Migranti stejně půjdou do Německa. Zadržovat je na našem území je iracionální,” řekl prezident. Jeho přáním je, aby se otázka migrace dostala na úroveň evropské rady.

„Zastávám názor, že zatímco v radě premiérů se rozhoduje jednomyslně, v radě ministrů se rozhoduje většinově. Velmi bych si přál, aby se podařilo převést otázku migrace na úroveň evropské rady, aby Česká republika a další země V4 mohly návrh blokovat,” uzavřel Zeman.

Pelikán byl proti

Návrh na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků představil ve středu v Evropském parlamentu šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. [celá zpráva]

Číslo o počtu uprchlíků je však podle Prouzy vytaženo z klobouku. „Nijak neodpovídá tomu, kolik lidí je v Evropě, nereflektuje, kolik lidí může přijít,“ dodal.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Podle návrhu by měla ČR přijmout dalších téměř 3000 uprchlíků. K přijetí 1500 se zavázala už dříve.

Česko spolu se zeměmi visegradské skupiny povinné kvóty odmítá a prosazuje lepší ochranu hranic schengenského prostoru a řešení situace v zemích, odkud uprchlíci utíkají.

Proti mandátu pro Chovance hlasoval ve středu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Bojím se, že tvrdošíjným odmítáním kvót se dostáváme v rámci EU do nepříjemné izolace,“ komentoval své stanovisko ministr.

Ve čtvrtek bude problém s uprchlíky řešit bezpečnostní rada státu. „Máme tajné služby, které se tomu věnují. Je potřeba vědět, jaká je situace v okolních zemích,“ popsal Chovanec s tím, že jednání je neveřejné a nebude ho více komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám