Hlavní obsah

Za šíření nenávisti na internetu padlo už 70 oznámení

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Policie už prošetřovala nebo prošetřuje více než sedmdesát oznámení za šíření nenávisti. Zatímco Berlíňanovi, který na internetu oslavoval smrt tříletého syrského chlapce, zabavila tamní policie dva mobilní telefony a počítač a bude-li obviněn, hrozí mu pobyt ve vězení až na tři roky, za šíření nenávisti proti uprchlíkům ještě žádný Čech odsouzen nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Anonymita na internetu je jen zdánlivá, šiřitelé nenávistných zpráv jsou dohledatelní. Ilustrační foto

Článek

Trest u nás hrozí těm, kteří se dopustí trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob či podněcování k nenávisti. A to i na internetu, který je pro mnohé prostředkem k šíření nenávisti pod dojmem, že poskytuje jistou anonymitu. Není tomu tak.

„Internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný. Na tento způsob nevhodné komunikace se zaměřují kriminalisté, specializující se na extremismus a počítačovou kriminalitu, v celém Česku a v případě, že prokazatelně dojde k porušení zákona, tak zasáhnou,“ upozorňuje mluvčí policejního prezidia David Schön.

Zatím bez obvinění

Nenávistných komentářů, dokonce návrhů na fyzickou likvidaci uprchlíků, je v posledních dnech a měsících na internetu stále víc. Zatím však policie nikoho neobvinila.

„Již několik měsíců policisté přijímají prostřednictvím hotline, tedy kanálu na hlášení závadného obsahu na webu, i oznámení od občanů a podněty, které na nevhodné příspěvky upozorňují. Za poslední dva měsíce přijali více než sedmdesát oznámení, která pečlivě prověřili a prověřují,“ sdělil Schön a vyjmenoval, kam policii zavedla.

„Necelých třicet oznámení již bylo ukončeno s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin ani přestupek. Deset oznámení odkazovalo na stránky či obsah stránek, který je již předmětem konkrétního trestního řízení. V několika případech uchopili kriminalisté oznámení jako poznatek, který může v dohledné době vést k dalšímu trestnímu řízení,“ dodal.

Obtížné stíhání

„Ve valné většině prověření neumožnilo obvinit konkrétní osobu z trestného činu. Některá vyjádření jsou sice velmi kontroverzní a za hranou slušného chování, ale nenaplňují skutkovou podstatu některého z trestných činů. Do velké míry si pisatelé těchto extrémních vyjádření dopředu velmi dobře rozmyslí přesný obsah sdělení. Jedná se například o vyjádření, která jsou díky historickým konotacím velmi zavádějící, ale při faktickém posouzení nelze někoho za tato vyjádření trestně stíhat,“ vysvětlil mluvčí policejního prezidia.

A tak zatím jediný, kdo na svá nepřijatelná slova doplatil, je dnes už bývalý lidovec Daniel Kalenda. Celostátní vedení KDU-ČSL svého libereckého člena na začátku září vyloučilo za nenávistné výroky. Kalenda se po nálezu 71 mrtvých v dodávce na dálnici v Rakousku na sociální síti vyjádřil v tom smyslu, že to přece není důvod k pláči, když přicházející migranti jsou stejně jen lůza a špína. [celá zpráva]

Stahovat mraky se také začaly nad předsedou Národní demokracie Adamem B. Bartošem, kterého začala vyšetřovat pražská policie kvůli jeho vyjádřením na facebookovém profilu. Na Bartošova slova o tom, že by se migranti měli koncentrovat v Terezíně, než je vlaky odvezou domů, upozornil policii server Romea.cz.

Je nutno dodat, že jde jen o další z řady trestních oznámení na Bartošovu adresu, kterými se policisté zabývají. I tady bude obtížné dotáhnout jeho výrok k jinému než morálnímu odsouzení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám