Hlavní obsah

Uprchlíci maďarský plot buď prorazí, nebo půjdou přes Chorvatsko, míní vnitro

Právo, Novinky, zpe, miv
Praha
Aktualizováno

Dokončení plotu na hranici se Srbskem povede podle ředitele odboru azylové a migrační politiky Tomáše Haišmana k proražení plotu. Další možnost vidí v tom, že si uprchlíci najdou jinou cestu. Po diskuzi ministerstva vnitra se zástupci policie a krajů v Břeclavi o tom informovala mluvčí resortu Lucie Nováková.

Foto: Reuters

Uprchlíci přelézají plot na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Po 15. září, kdy Maďarsko dokončí plot na hranici se Srbskem, se dají očekávat dvě varianty. Migranti plot buď prorazí, nebo najdou jinou migrační cestu, která by mohla vést přes Chorvatsko. V tomto případě by to znamenalo odklon migrantů z České republiky,“ uvedl Haišman s tím, že vývoj situace bude jasnější až koncem měsíce.

Dodal, že výstavbu plotu na maďarských hranicích je ale potřeba tolerovat, protože země tím chrání nejen své hranice, ale i vnější hranice schengenského prostoru.

Vnitro předpokládá, že migrační vlna se sníží i kvůli přicházející zimě. „Očekáváme, že se migrační vlna podstatně sníží vlivem zhoršujícího se počasí,“ sdělil Haišman.

Na schůzi se mluvilo také o stávající situaci v detenčních zařízeních. Kapacita detenčních zařízení v Bělé pod Bezdězem, Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách je podle resortu téměř naplněna. „Migranti jsou ale průběžně propouštěni a migrační vlna slábne, díky čemuž se opět uvolňují místa pro případné další migranty,“ uvedl Haišman.

Debata o Poštorné

Ministerstvo také připravuje objekt v Drahonicích, jako potenciální rezervní kapacita poslouží i objekt v Bálkové. Dalších 300 mít je připraveno v Poštorné v Břeclavi.

Právě toto zařízení v areálu věznice zajímalo diskutující nejvíce.

Dostalo se jim uklidnění, že tábor je stále prázdný a cizince by pojal až v krajní nouzi, kdy by se vyčerpala kapacita dalších zařízení. Vše ale směřuje k tomu, že se město zařízení nezbaví. „Tady se již začalo brnkat na strunu, že by se ze zařízení stanového stalo něco trvalého. My jsme byli informováni o stanovém táboře na dobu nezbytně nutnou. S jakýmkoliv jiným postupem souhlasit nebudeme,“ uvedl starosta Břeclavi Pavel Dominik (SNK ED).

Foto: Facebook Michala Haška, ČTK

Stanový tábor v areálu věznice v Břeclavi-Poštorné

„Jsem si ale vědom, že nesouhlas nám bude málo platný, řečeno kulantně, ale chci, aby to tady zaznělo,“ dodal. Zaregistroval totiž informace, podle nichž hygienici vysloví na konci září zákaz dále využívat stany jako ubytovací zařízení.

Ministerstvo vnitra zvažuje možnost využití ubytovacích kontejnerů, jedná s ministerstvem spravedlnosti o možnosti převzetí pozemků a části sousední věznice. Ta byla již kdysi záchytným střediskem, pak měla posloužit pro potřeby vězeňství. Klausova amnestie ale její aktivaci o dva roky odsunula.

Reklama

Výběr článků

Načítám