Hlavní obsah

O azyl letos zatím v ČR požádalo 990 cizinců

Novinky, jas

Za prvních osm měsíců letošního roku požádalo v České republice o azyl 990 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 420 osob více. Loni v ČR celkem požádalo o azyl či doplňkovou ochranu 1156 lidí. Plyne to z dat, které v úterý zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Foto: Jan Švábek, Právo

Běžence v pátek odvezla cizinecká policie na služebnu do Plzně.

Článek

Nejčastěji letos o azyl  žádali občané Ukrajiny (467), Kuby (106) a Sýrie (69). U 20 žadatelů je uveden status - bez státní příslušnosti. Vysoký počet žádostí z Ukrajiny je dán patrně repatriací krajanů z Ukrajiny, kteří získali ve zrychleném řízení povolení k trvalému pobytu.

Úřady v srpnu uznaly nárok na azyl u dvou osob. Od začátku roku jej získalo již 37 lidí. V dalších 308 případech bylo rozhodnuto o udělení doplňkové ochrany. V 555 případech řízení stále probíhá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve 297 případech bylo letos řízení zastaveno a 273 osob obdrželo od českých úřadů negativní rozhodnutí.

Azyl a doplňková ochrana spadají pod tzv. mezinárodní ochranu. Nárok na ni je podmíněn právě udělením azylu či doplňkové ochrany. Ta znamená, že dotyčný nesplňuje nárok na udělení azylu, může ale v zemi zůstat. Tato forma pobytu je udělována pouze na dobu určitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám