Hlavní obsah

Sobotka: O kvótách nemá cenu diskutovat, čísla nemusí zanedlouho platit

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je skeptický k novému návrhu kvót na rozdělení uprchlíků mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie. Čísla se prý mohou velmi rychle změnit. Sobotka to v úterý uvedl při návštěvě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle nového návrhu Evropské komise by měla ČR přijmout dalších téměř 3000 uprchlíků. [celá zpráva] Sobotka má ale za to, že číslo nemusí již za několik měsíců platit. „Já jakákoli čísla beru s velkou rezervou, protože už dnes mohou být velmi rychle překonána," podotkl.

O novém návrhu EK na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků bude ve středu jednat Evropský parlament. Sobotka předpokládá, že europoslanci ČSSD budou postupovat v souladu se stanoviskem k migraci, které strana schválila o víkendu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O číslech nemá cenu diskutovat

„My odmítáme systém kvót. Já ho nepokládám za efektivní, nemyslím si, že to přispěje k nějakému řešení, a nemá v tuto chvíli význam debatovat o jakýchkoli číslech," podotkl premiér.

„Já se obávám, že Evropa, Evropská komise poněkud zaspala z hlediska dotažení všech závěrů, které k tomu v minulosti byly přijaty," uvedl Sobotka.

Evropa podle něj nyní nepotřebuje nové a nové plány, ale dotažení toho, na čem se Evropská rada dohodla v minulosti – zejména zesílení ochrany schengenského prostoru a vytvoření přijímacích center v Itálii a Řecku, kde budou všichni tam příchozí uprchlíci registrováni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám