Hlavní obsah

Body už nestraší. Razantně se mají zvýšit pokuty

Právo, Jiří Novotný

Bodový systém postihu neukázněných motoristů, který byl v Česku zaveden v červenci 2006, začíná ztrácet svou účinnost a mrtvých na silnicích přestalo ubývat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) proto ustavil pracovní skupinu, která má celý systém vyhodnotit a navrhnout změny.

„V naší pracovní skupině je zastoupena i policie a dopravní experti. Nechceme systém měnit za každou cenu. Jasné však už je, že pokuty za nejzávažnější přestupky jsou příliš mírné. Měly by se tedy zněkolikanásobit,“ řekl v neděli Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Tomáš Neřold.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ještě zásadnější změny má přinést novela zákona o odborné a profesní způsobilosti řidičů, na níž MD rovněž pracuje.

Konečně totiž zavede už léta avizovaný řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče. A ti motoristé, kteří po dosažení dvanácti bodů přijdou na rok o řidičské oprávnění, by povinně měli absolvovat speciální psychologické školení, za něž zaplatí kolem 9000 korun.

Bude zaveden nejdříve v roce 2017

Na otázku, kdy by tyto novinky mohly začít platit, odpověděl Neřold: „To teď lze těžko odhadnout. Návrh novely je ve stadiu příprav, které si vyžádají ještě alespoň rok.“ Reálně lze tedy přitvrzení vůči řidičům čekat zřejmě v roce 2017.

Ustavení pracovní skupiny k analýze bodového systému a sankcí vůči neukázněným řidičům vítá i ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. „Legislativní změny, které by umožnily účinnější represi řidičů-recidivistů, jsou opravdu nutné. Jen na represi ale stavět samozřejmě nelze. Je to také o vzájemné ohleduplnosti účastníků silničního provozu,“ poznamenal už dříve pro Právo Lerch.

Podle statistiky MD bylo řidičům za devět let, kdy je v platnosti bodový systém, zaznamenáno celkem 5,5 miliónu přestupků a trestných činů. Letos v lednu městské a obecní úřady evidovaly 549 205 motoristů, kteří měli na svém kontě nejméně jeden bod, a 38 570 z nich přišlo po dosažení dvanáctibodové hranice na dvanáct měsíců o řidičák.

Ze statistiky MD také vyplývá, že ve vážném ohrožení ztráty řidičáku je přes 16 tisíc řidičů s devíti až jedenácti body na svém kontě. Naopak 345 tisíc motoristů má jen jeden až tři body.

Bezplatný výpis

O tom, jak na tom s body jsou či zda jim byly až čtyři z nich po dvanácti měsících bez další pravomocné sankce automaticky vymazány, se řidiči dosud mohli přesvědčit pouze placeným výpisem z centrálního registru. Držitelé datových schránek však teď budou moci aktuální elektronický výpis z bodového hodnocení okamžitě získávat zcela zdarma.

„Bezplatný výpis je možné získat vyplněním jednoduchého formuláře na portálu veřejné správy v sekci CzechPOINT@home. K ověření identity dojde vyplněním přihlašovacích údajů k přístupu do datové schránky fyzické osoby, do které vzápětí výpis dorazí v podobě přílohy datové zprávy,“ sdělil Neřold.

Anketa

Jsou v ČR pokuty za dopravní přestupky nízké?
Ano
43 %
Ne
57 %
Celkem hlasovalo 2718 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám