Hlavní obsah

Chci, aby lidé byli hrdí na svou pomoc, říká autor webu, který zve uprchlíky do ČR

Novinky, jas

Webové stránky, které zvou uprchlíky, aby se pokusili získat azyl v České republice, jsou osobní iniciativou autora. Motivací vzniku stránek byl případ 71 migrantů, které policie objevila udušené v dodávce odstavené na dálnici ve východním Rakousku.

Stránka zvoucí migranty do ČR

Článek

S ohledem na možné výhrůžky ze strany extremistů i nepatřičnou pozornost, která by odváděla od smyslu webu, si autor přeje zůstat v anonymitě. Novinky s ním komunikovaly prostřednictvím e-mailu.

„Z osobní zkušenosti jsem přesvědčen o tom, že Češi jsou v první řadě dobromyslní lidé. Lidé, kterým není lhostejné utrpení druhých, přestože v médiích a zejména na internetu převažují v poslední době extrémní a negativní komentáře a aktivity. Snad bude mít web možnost toto vyvážit a motivovat ostatní,” popsal důvody, proč zřídil stránky, které zvou běžence, především z řad muslimů, aby požádaly o azyl v ČR.

Ačkoliv jde o osobní iniciativu, medializace přispěla k tomu, že se autorovi ozvali i další lidé kvůli možné spolupráci.

Nevylučuje, že stránky mohou doznat změn včetně dalších jazykových mutací. Momentálně nabízejí migrantům informace v angličtině i arabštině a osvětlení důvodu vzniku v češtině.

Autorovou hlavní pohnutkou prý byla i snaha „zatraktivnit Českou republiku”. „Doplněná česká verze má navíc motivovat lidi u nás, aby byli hrdí na svou pomoc, nebo snahu pomoci a zároveň i zvýšit národní hrdost, ačkoliv se proti webu nejvíce vymezují někteří rádoby 'vlastenci'", dodal autor.

Třebaže zatím neexistuje širší propagace stránek, registruje přístupy na web ze zemí, jako je Libye, Turecko, Chorvatsko či Maďarsko, v nichž se mohou nacházet potenciální uprchlíci.

Za výrazný přelom by podle svých slov považoval, kdyby se informace dostaly na velké zpravodajské portály, jako jsou Al-Džazíra či Al-Arabíja.

Stránka je dostupná na adrese: https://emigratetoczechrepublic.wordpress.com/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám