Hlavní obsah

Klausova výzva proti imigraci se stala terčem internetových útoků

Internetové stránky s výzvou proti imigraci, jejímž iniciátorem je bývalý prezident Václav Klaus, čelily podle provozovatelů útokům hackerů i snahám o manipulaci s podpisy. Během soboty, kdy Klaus výzvu zveřejnil, zaznamenaly více než dvacítku pokusů o prolomení stránek. Průběžně se pracuje na dalším zabezpečení a odstraňují se i smyšlené podpisy pod výzvou, řekl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Iniciativa, která vyzývá mimo jiné k zabezpečení hranic či odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků, má podle Macinky velkou podporu veřejnosti. Jen v sobotu se k ní prý připojily řádově desítky tisíc reálných podporovatelů. Zároveň má ale podle Macinky někdo zájem, aby tato výzva nebyla úspěšná.

„Čelili jsme více než dvaceti seriózním pokusům o 'hack' a prolomení stránek. Jsou to seriózní, vážné útoky. Nejsou to jenom útoky nějakých studentů, kteří se nudí,” uvedl Macinka. Web má podle něj standardní zabezpečení a administrátoři také poznají, když například někdo uměle navýší počet podporovatelů uvedením smyšlených jmen.

Stroj na podpisy

Rychlý sběr falešných podpisů umožňuje speciální program. „Program jsem vytvořil asi během hodiny, server neměl elementární zabezpečení,” tvrdí jeho autor, vysokoškolský student. Podpisů lze údajně díky aplikaci shromáždit několik tisíc za minutu. Tvrdí, že údaje jsou náhodně generovány z nejčastějších mužských příjmení, křestních jmen a obcí bez statutu města.

Podle Macinky je ale web na takové případy připraven. „To, že se tam někdo strojově snažil manipulovat s podpisy a výsledným počtem lidí, samozřejmě víme a dokážeme s tím pracovat. Když tam někdo strojově vloží tisíce podpisů, tak my tenhle krok dokážeme během dvou vteřin vrátit zpátky. Máme samozřejmě přehled o tom, kolik lidí a kdo se tam podepisuje,” tvrdí Macinka.

Ze stránek bylo nově odstraněno počítadlo a přibylo na nich zabezpečení pomocí kolonky „Nejsem robot”, kterou je potřeba zaškrtnout a vyplnit. Seznam signatářů bude podle Macinky revidován a postupně zveřejňován.

Iniciativa vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu, volá po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků a dodržování platných smluv v azylové politice. Petici bývalého prezidenta kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle nějž Klaus téma uprchlické krize populisticky využívá. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka jde o vlamování se do otevřených dveří. Také podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Klausova petice debatu o migraci dále neposouvá. Klausovu petici naopak podpořil jeho nástupce v prezidentské funkci Miloš Zeman. „Tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, jako já říkám celou dobu... Myslím si, že v tomto s Václavem Klausem souhlasím,” řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám