Hlavní obsah

Od června policie zadržela 2500 běženců, jen 60 Syřanů žádá azyl

• Aktualizováno
Právo, ČTK, miv

O azyl v České republice zatím požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi v ČR zhruba 2500 běženců. Novinářům to v neděli řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) během návštěvy přijímacího zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna a dalšího připraveného přijímacího tábora v břeclavské částí Poštorná. Podle Chovance zájem o azyl jasně ukazuje, že ČR je tranzitní zemí na cestě uprchlíků dál na západ.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka si s ministrem vnitra Milanem Chovancem prohlédli nouzový stanový tábor v Poštorné a sledovali i kontroly vlaků v Břeclavi.

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který s Chovancem obě zařízení navštívil, je ČR na okraji hlavního migračního proudu. Na čtvrtek přesto Sobotka svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

„Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se bude zabývat pouze otázkou migrace,“ dodal premiér. Sobotka, Chovanec i policejní prezident Tomáš Tuhý nejprve navštívili zařízení v Zastávce, které má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazeno asi 170 běženci. Uprchlíci návštěvy využili a v hloučcích skandovali "freedom" (svoboda). Poukazovali na to, že chtějí dál na západ, zejména do Německa. Čeští policisté ale jednají podle zákona a zadržují všechny cizince, kteří nemají povolení k pobytu nebo ke vstupu na území ČR. Policisté denně zajistí desítky uprchlíků.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka si s ministrem vnitra Milanem Chovancem prohlédli nouzový stanový tábor v Poštorné a sledovali i kontroly vlaků v Břeclavi.

Rekordní počet jich našli v srpnu ve vlaku v Břeclavi, který mířil z Maďarska do Německa. Tehdy jich zajistili přes 200. „Zanalyzovali jsme současnou situaci a polovinu migrantů tvoří lidé ze Sýrie. Dále jsou tam občané Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Bangladéše. Policie má situaci pod kontrolou a na základě analýzy není nutné nasazovat armádu,” řekl Sobotka. Chovanec už dříve uvedl, že by armáda zasáhla až v případě, kdyby se počet zajištěných uprchlíků za den pohyboval okolo tisíce.

„Zřízení koridoru pro vlaky s migranty z Maďarska do Německa není v tuto chvíli na pořadu dne. Cizinci momentálně putují z Maďarska do Rakouska a tudy do Německa,“ řekl v Břeclavi ministr vnitra. Možnost provézt přes Českou republiku do Německa vlaky s migranty, doprovázené policisty, avizoval v týdnu, nakonec však Maďaři umožnili cizincům z budapešťského nádraží cestu přímo na rakouskou hranici. „Poslední dění v Rakousku a Maďarsku odsunulo Českou republiku na okraj migračního proudu. Obezřetnost je ale stále na místě,“ mírní možný optimismus premiér Sobotka.

Chovanec spoléhá na plot

Podle Chovance by se měla situace zlepšit, až Maďarsko dokončí oplocení své jižní hranice a přijme taková opatření v zákonech, která povedou k omezení uprchlické vlny. „Tím se dostaneme na okraj migračních tras a počet běženců bude klesat. Nejsme jejich cílovou zemí, nejsme u nich oblíbení, protože ví, že je zadržíme a umístíme do zařízení,“ dodal. Pochválil si zatím spolupráci se Slovenskem a Rakouskem, kam se daří uprchlíky vracet.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka si s ministrem vnitra Milanem Chovancem prohlédli nouzový stanový tábor v Poštorné a sledovali i kontroly vlaků v Břeclavi.

Premiér Sobotka se byl také přesvědčit, jak fungují policejní hlídky. Zastavil se na kontrolním stanovišti na dálnici D2, která vede ze Slovenska. Navštívil i nádraží v Břeclavi, které zpravidla bývá prvním místem, kde se migranti cestující mezinárodními vlaky z jihu Evropy do Německa setkají s českými policisty.

Závěrem cesty byla prohlídka zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné - Břeclavi. V areálu se nachází stanový tábor pro 300 běženců. Místní občané mají z běženců obavy a žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě. Do Poštorné už v minulosti policie umísťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Kvůli tomu, že v posledních týdnech zesílila migrační vlna, rozhodlo se ministerstvo vnitra uzavřené zařízení znovu otevřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám