Hlavní obsah

Zeman podpořil Klausovu protiimigrační petici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v Číně vyjádřil k uprchlické krizi v Evropě a podpořil protiimigrační iniciativu Václava Klause. Jeho petici kritizují předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Lintao Zhang, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman v Pekingu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Článek

Prezident na tiskové konferenci podpořil protiimigrační iniciativu svého předchůdce Václava Klause slovy: „Tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, jako já říkám celou dobu... Myslím si, že v tomto s Václavem Klausem souhlasím.”

Klaus v sobotu inicioval petici, která vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky, včetně využití policie a armády. Žádá také odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků, dodržování platných smluv v azylové politice a odmítá tlak na jejich změny, které by usnadnily další imigraci.

Petici v sobotu odsoudil premiér Bohuslav Sobotka. „Ještě se budou i do budoucna objevovat petice, které se týkají migrace. Je to věc, která společnost zasahuje. Lidé o tom přemýšlí, diskutují o tom doma u večeře, v hospodách, i práci. To, co dnes představil pan Václav Klaus, debatu nikam neposouvá,“ prohlásil Sobotka.

„My nepotřebujeme petice, ale jasné kroky a jasné činy na úrovni celé Evropské unie. Tuhle krizi nemůže vyřešit Česká republika, tuhle krizi musíme vyřešit společně,“ dodal.

Chovanec: Jen populismus

Z populismu Klause obvinil ministr vnitra Milan Chovanec. „Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat,” řekl Chovanec.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek petici považuje za vlamování se do otevřených dveří.

Deset miliard investic

Na zhruba deset miliard korun odhadl prezident Miloš Zeman objem peněz, které přijdou z Číny do České republiky v rámci první investiční vlny. Za všemi investicemi je čínská společnost CEFC. Zeman na setkání s novináři také potvrdil, že předseda představenstva této firmy Jie Ťien-ming se už před časem stal jeho honorárním poradcem.

„Pana Jie, tedy nejvyššího představitele CEFC, jsem asi už před rokem jmenoval svým honorárním poradcem pro oblast česko-čínské ekonomické spolupráce,” potvrdil Zeman informace, že mezi jeho poradci je už nějaký čas i čínský činitel.

Prezident rovněž uvedl, že během jeho nynější návštěvy byly vytvořeny základy i pro další investice čínských firem v České republice. Například letecká společnost China Eastern podle něj uvažuje o zřízení linky Praha-Šanghaj, která by konkurovala otevírané lince Praha-Peking. Kromě toho prý po finančním ústavu Bank of China chce v Česku otevřít pobočku i další čínský bankovní úřad.

Prezident mluvil také o takzvané nové hedvábné stezce, která po železnici propojí Čínu přes Kazachstán a další země s Evropou. „Jednali jsme s čínským prezidentem o pomoci při výstavbě takzvané hedvábné stezky, což je v podstatě velkokapacitní železnice, která povede z Číny přes Kazachstán až do Evropy. Říkali jsme, že můžeme nabídnout zkušené železniční stavitele a i výrobce vagonů, lokomotiv a tak dále,” upřesnil Zeman. „Mým snem by bylo, aby se Čína podílela na výstavbě kanálu Dunaj-Odra,” dodal.

Anketa

Je Klausova protiimigrační petice populistická?
Ano
12,7 %
Ne
87,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12702 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám