Hlavní obsah

Schyluje se k bitvě o kouření na festivalech a zahrádkách

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Poslanecké sněmovně se schyluje k bitvě o kouření. Pro vládní návrh zakazující kouření v restauracích hodlá zvednout ruku i část opozice, takže zákon podle všeho projde. Nyní se však hraje o to, zda kuřákům poslanci umožní věnovat se své vášni alespoň v restauračních předzahrádkách nebo třeba na venkovních veřejných akcích.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce kouření na otevřených zahrádkách umožnit, rozhodnutí o kouření na festivalech by nechal na rozhodnutí obce, na jejímž území se akce koná.

Zákon, který Sněmovně předložil Němeček, zakazuje od ledna 2016 kouření ve všech restauračních zařízeních a barech pod hrozbou pokuty až pět tisíc korun pro kuřáka a 50 tisíc korun pro provozovatele stravovacího zařízení. Zakázány mají být i elektronické cigarety, které nevypouštějí kouř, ale páru, a tedy neobtěžují okolí.

Kde je ministerstvo ochotno ustoupit a kde není, však sdělit nechce. „Konkrétně ještě nemůžeme říci, jsme ochotni vyjednávat a mluvit o těchto záležitostech. Ale nechceme říkat, v jakých oblastech bychom mohli ustoupit. Nebráníme se racionální diskusi,“ řekla Právu politická náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

Zákaz kvůli prevenci

Své si k zákonu zřejmě řekne i hnutí ANO. „Byl bych opatrný. Festivaly jsou spojovány s nadměrným užíváním alkoholu a drog. Z preventivních důvodů bych byl proti tomu, aby se tam smělo kouřit. V zákonu jde přece o to, abychom zamezili škodlivému vlivu kouření tabáku na lidský organismus,“ řekl Právu lékař Rostislav Vyzula, šéf zdravotnického výboru.

Stejně jako Němeček ani Vyzula nechce povolit kouření elektronických cigaret nebo vodních dýmek. Debatu by pak chtěl vyvolat o kouření na předzahrádkách.

„Jestliže chceme uchránit jiné návštěvníky zahrádek od působení tabákového kouře, tak pak je nutno proti tomu postupovat. Neříkám, že nějak radikálně. Bylo by možné vyčlenit určité oblasti na zahrádce, kde by kuřáci mohli být a kde ne,“ dodal Vyzula pro Právo.

I přes rozpory má protikuřácký zákon historicky nejvyšší šanci na schválení. Koaliční vládou prošel jednomyslně. Hlasovat pro něj však bude podle všeho i většina poslanců TOP 09 a KSČM.

Diskuse o barech

Zákon chce však opozice upravit. „Diskuse se ještě povede např. o barech a klubech, kde se nepodává jídlo. Plošný zákaz kouření by měl byt zaveden především tam, kde se jídlo podává,“ řekl Právu poslanec a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09).

„Nejsem příznivcem restrikce a plošného zákazu u jednorázových akcí, jako jsou festivaly, koncerty a trhy. Tam by si to měla vymezit každá obec podle svého uvážení,“ oponoval Plíšek Vyzulovi.

Proti pouze ODS

Komunisté budou o zákonu hlasovat zřejmě volně – tedy každý poslanec podle vlastního uvážení. „Jako stínová ministryně zdravotnictví budu hlasovat pro. V klubu o tom bude široká diskuse a budeme hledat kompromis. Poslanci se rozhodnou sami, jak budou chtít hlasovat,“ řekla Právu Soňa Marková.

„Osobně si myslím, že by mělo být zakázané kouření ve vnitřních prostorech, ale na zahrádkách bych ponechala možnost kouřit,“ dodala. Vodní dýmky i e-cigarety by však také zakázaly. „Vždy budu nadřazovat zájem zdraví nad zájmy ekonomickými,“ vysvětlila.

Proti zákonu tak ve Sněmovně zřejmě vystoupí pouze poslanci z ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám