Hlavní obsah

V Česku přibylo nakažených HIV

Praha

Za posledních sedm měsíců přibylo v České republice 137 lidí nakažených HIV, který způsobuje selhání imunity. Celkem je od počátku testování v roce 1985 nakažených 2491. U 442 lidí propuklo onemocnění AIDS a 232 nemoci podlehlo, vyplývá z dat Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV. Ilustrační foto

Článek

„V měsíci červenci byla diagnostikována infekce u 15 mužů a jedné ženy. Z toho bylo 13 mužů majících sex s muži. U jednoho muže se hledá zdroj infekce. V tomto měsíci nebyly zaznamenány žádné případy onemocnění AIDS a jedna osoba na toto onemocnění zemřela,” sdělil expert na problematiku AIDS Miroslav Hlavatý.

Ze statistik národní referenční laboratoře vyplývá, že v červenci bylo v Praze potvrzeno osm nových případů, v kraji Jihočeském dva a po jednom v krajích Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Vysočina, Moravskoslezském a Jihomoravském. Mezi nakaženými převažovali muži.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Riziko nákazy roste o dovolených

Hlavatý poznamenal, že končí doba dovolených a je otázkou, co prázdninové měsíce s ohledem na infekci HIV přinesou. Dovolená v exotických krajích dává často zapomenout na prevenci, riziko nákazy tak roste. Počty nakažených budou známé při uzávěrkách výsledků testování na podzim.

Lidé by podle Hlavatého měli mít na paměti, že virus se přenáší nechráněným pohlavním stykem, heterosexuálním, homosexuálním, vaginálním či análním.

„Pokud jste měli nechráněný pohlavní styk, dbejte na ochranu vašich dalších sexuálních partnerů a vyvarujte se s nimi sexu bez kondomu, zabraňte dalšímu šíření HIV. Při selhání ve vztahu nezapomeňte, že můžete infikovat další partnery, a do doby nutné pro spolehlivý výsledek testu na HIV používejte kondom, nebo se sexu vyvarujte úplně,” upozornil Hlavatý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám