Hlavní obsah

Pavel Rychetský. Zeman ve škole dětem prozradil, koho by rád volil za prezidenta

Aktualizováno

Pro žáky základních a středních škol začal v úterý nový školní rok. Prezident Miloš Zeman přivítal prvňáky v pražské Základní škole nám. Curieových. Při debatě se staršími žáky na dotaz, koho by volil jako svého nástupce, odpověděl, že nynějšího předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok na Základní škole nám.Curieových.

Článek

„Prezident je především ten, kdo se o to přihlásí sám. Nesmí to být loutka v koutě, musí myslet vlastní hlavou,” řekl Zeman.

Na dotaz, koho by volil do této funkce, odpověděl, že z těch, kteří se o post ještě nepřihlásili, Rychetského. „Ale ještě nevíme, kdo si o to řekne,” dodal vzápětí s tím, že kandidáti nechtějí začít kampaň předčasně, aby potom neztratili tempo. „To se teď jednomu kandidátovi stalo, ale nebudu jmenovat,” uvedl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeden z následujících dotazů mířil na vztah s předsedou TOP 09 a Zemanovým protikandidátem v prezidentských volbách Karlem Schwarzenbergem. „Téměř se nevidíme, takže spolu vycházíme dobře,“ odpověděl Zeman.

Děti se ptaly i na uprchlíky a Čínu

Děti dále zajímalo například to, jaký byl Zeman student, co si myslí o zavedení eura nebo také proč jede do Číny. Vysvětlil jim, že jeden důvod je pieta za oběti druhé světové války, druhým důvodem je pokračování v obchodních vztazích s Čínou. Zmínil i pondělní otevření pobočky Bank of China. [celá zpráva]

Žáci se zeptali i na Zemanův názor na radikální islám či na uprchlíky. Odpověděl jim, že by je dělil do dvou skupin - na ty, kterým v jejich zemi hrozí nebezpečí, a na ekonomické migranty. „Je potřeba uprchlíky rozlišovat a ty, kteří přicházejí jen kvůli sociálním dávkám, vracet.”

Prezident dětem zopakoval, že známky nejsou všechno a že on sám měl ve škole z matematiky dvojky a trojky. V projevu k prvňákům mluvil o lásce ke knihám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok na Základní škole Curieoých

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová zahájila nový školní rok v základní škole v Novolíšeňské ulici v Brně.

Ministryně školství Kateřina Valachová zahájila nový školní rok v Brně. Coby matka také přivedla do jedné z místních školek svou pětiletou dceru.

Do prvních tříd letos nastupuje zhruba 118 000 žáků. Zatímco počet dětí v předškolních zařízeních a základních školách oproti loňsku vzrostl, na střední školy letos nastoupí méně žáků.

Stejně jako vždy bude školní rok přerušen řadou prázdnin. Jako první přijdou podzimní prázdniny, které letos připadají na čtvrtek 29. a pátek 30. října. Společně se státním svátkem 28. října a víkendem tak budou mít školáci pět dní volna.

První pololetí končí 28. ledna 2016, poslední den školního roku připadá na čtvrtek 30. června 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám