Hlavní obsah

Nespojujte evropské peníze s běženci, ohradil se Chovanec proti rakouské ministryni

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ostře odmítl úvahy, zda by se neměly omezit evropské peníze pro státy Unie, které odmítají kvóty na přerozdělování uprchlíků. Takovou možnost v pondělí zmínila rakouská ministryně vnitra. Spojovat peníze z evropských fondů s migrační krizí odmítá i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba v pondělí jednali o migrantech s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec na tiskové konferenci k migrační krizi

Článek

„Takové ty návrhy některých evropských zemí, že buď přijmete migranty, nebo nedostanete dotace, mi přijdou úplně přes míru. Kolegové si musí uvědomit, že tady hazardují i s chutí Čechů věřit EU,“ varoval Chovanec s tím, že věří, že takové výroky byly ojedinělé.

Slova o případném omezení vyplácení peněz z fondů EU v závislosti na solidaritě a ochotě přijímat uprchlíky na základě povinných kvót, zazněla z úst rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti takovému názoru se ohradil i premiér. „Negativně vnímám současné hlasy, které se v Evropské unii objevují, a které mají snahu spojovat například kvóty s poskytováním prostředků z evropských fondů,“ komentoval Sobotka.

Evropské fondy podle něj mají sloužit k vyrovnání rozdílů, které existují mezi chudšími a bohatšími státy. „Fondy a kohezní politika by neměly být spojovány s řešením migrační krize,“ dodal.

Premiér poukázal na to, že ČR sice odmítla kvóty, ale vláda schválila, že Česko do konce roku 2017 dobrovolně přijme celkem 1500 uprchlíků. Jen letos by to mělo být 400 lidí.

„Jestliže se ČR postavila proti povinným kvótám, tak na druhou stranu by představitelé zemí jako je Rakousko měli vnímat, že jsme na sebe přijali dobrovolný závazek,“ vzkázal premiér.

Zemanovo nálepkování

Podle premiéra je migrační krize problém, který žádná evropská země nevyřeší sama. Uvedl také, že nálepkování zmíněné prezidentem v souvislosti s výzvou stovek českých vědců, situaci nepomáhá.

„Nálepkování nás v téhle debatě nikam neposune. Pokud se klasicky po Česku rozdělíme a začneme se hádat mezi sebou, tak nás to nikam neposune,“ uvedl.

Reagoval tak na dotaz, co říká na názor prezidenta Zemana, který v pondělí novinářům řekl, že nedávná výzva vědců proti xenofobii v české společnosti míří „mimo terč” a rozděluje společnost nálepkováním. Zeman signatářům doporučil, aby každý z nich přijal alespoň jednoho uprchlíka, aby dokázali, že z jejich strany nejde pouze o exhibicionismus. [celá zpráva]

Policie zatím stačí

Premiér zároveň zopakoval nedávná slova ministra vnitra, že policie má zatím dost kapacit na to, aby situaci kolem běženců zvládla. V případě potřeby policisty posílí armáda.

Sobotka však zmínil, že krize podle něj ještě není za vrcholem. Kvůli migrační krizi svolal na pátek jednání Visegrádské čtyřky, které Česko momentálně předsedá. Už v pondělí čtveřice středoevropských zemí zahájila přípravu společného vyjádření. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám