Hlavní obsah

Koalice se chystá na boj o EET. Zákon nemůže zablokovat menšina, míní Sobotka

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Taktika, jak ve Sněmovně protlačit zákon o elektronické evidenci tržeb, (EET) byla jedním z témat pondělního jednání koaliční rady. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schůzi řekl, že není možné, aby zákon o EET blokovaly dvě strany, které mají ve Sněmovně menšinu. Nastínil také možnost omezení řečnických vystoupení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně se zvětšeninou účtenky.

Článek

„Samozřejmě budeme respektovat pravidla a jednací řád Poslanecké sněmovny, ale i v rámci jednacího řádu máme možnost, abychom například omezili počty řečnických vystoupení v situaci, kdy se ta vystoupení budou opakovat, a bude zřejmé, že jejich jediným důvodem je neustálé prodlužování a odkládání,“ uvedl Sobotka.

Podle premiéra nejde, aby dvě politické strany, které mají ve Sněmovně výraznou menšinu, blokovaly přijetí zákonů, jako je třeba EET, které mají nejen podporu vládní většiny, ale také podporu i dalších opozičních stran.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Není možné, aby 25 procent Sněmovny blokovalo vůli velké většiny změnit zákony,“ prohlásil premiér.

Opozice chce zdržovat i několik let

Narážel tak na obstrukce, které kvůli EET chystá opozice. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek již dříve avizoval, že poslanci jeho strany jsou připraveni zákon zdržovat klidně i několik let.

Další z důležitých bodů, které bude koalice ve Sněmovně prosazovat, je podle premiéra například zákon o mimořádném příspěvku k důchodům, který by měl být vyplacen v prosinci. Prioritou koalice je také zákon o prokazování původu majetku nebo ratifikace asociační dohody s Ukrajinou.

Schůze dolní komory po sněmovních prázdninách začne 15. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám