Hlavní obsah

Babiš žádá kvůli migrační krizi mimořádný evropský summit

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš považuje Evropskou komisi za málo akční, co se týče uprchlické krize. Šéf hnutí ANO si myslí, že kvůli celé situaci ohledně migrantů by se měl konat mimořádný evropský summit na nejvyšší úrovni. Řekl to na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Babiš uznal, že je velice dobré, že česká vláda svolala schůzku visegrádské čtyřky kvůli řešení uprchlické krize. [celá zpráva]

„Doufám, že z té schůzky vyplyne výzva na svolání mimořádného evropského summitu, protože si myslím, že evropská komise je málo akční a stále zůstává v tezích kvót,“ komentoval ministr.

Podle lídra ANO je jasné, že je potřeba ochránit vnější schengenský prostor a že je potřeba rozlišovat mezi ekonomickými uprchlíky a uprchlíky, kteří přicházejí z humanitárních důvodů. „Je potřeba najít systém a jednat neprodleně,“ dodal.

Mrtví uprchlíci

Zmínil se také o tragédii, která se stala minulý týden v Rakousku, kdy v náklaďáku na dálnici zahynulo 71 uprchlíků. Auto v minulosti patřilo firmě Hyza, která zpracovává drůbeží maso a je součástí koncernu Agrofert. Hyza ale vůz již před časem prodala a po dalším přeprodeji ho zaregistroval v Maďarsku rumunský občan.

Smrt lidí v autě vyvolala podle Babiše velký ohlas, ale bez povšimnutí prošlo, že minulý týden se ve Středozemním moři utopily tři stovky lidí a v podpalubí jedné lodě se udusilo 60 uprchlíků.

„Takže Evropa by měla přijít s nějakým řešením, aby zamezila takovým lidským tragédiím a dala jasný signál. Bohužel to zatím zůstává jen v proklamacích jednotlivých politiků, například rakouského premiéra a dalších, které podle mého názoru nejsou namístě,“ sdělil ministr.

Seznam bezpečných zemí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) klade rovněž důraz na hledání řešení na celoevropské úrovni. Česká vláda je podle něj připravena podpořit dvě stanoviska, o kterých mluví jednotlivé zahraniční státy.

Jedním z nich je důraz na rychlé otevření přijímacích center v Itálii a Řecku, na jejichž provozu by se podíleli experti ze zemí EU.

Dále by měl podle premiéra vzniknout evropský seznam takzvaně bezpečných zemí. Soupis států, které jsou považovány za bezpečné a v nichž obyvatelům nehrozí perzekuce nebo smrt by měl umožnit rychleji rozhodovat o žádostech o azyl a o pomoci pro běžence, kteří jsou ve své vlasti skutečně pronásledováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám