Hlavní obsah

Z uprchlíků může těžit Babišovo ANO

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě začátkem roku by v době zuřící války na Ukrajině málokdo hádal, že v létě se v Česku hlavním politickým tématem stanou davy uprchlíků valící se přes Evropu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Podle odborníků přitom běženci mohou výrazně ovlivnit krajské volby, na něž strany už zbrojí. A z krize politicky těžit nemusí ani tak vyhraněné antiislámské skupiny, ale spíš třeba ANO Andreje Babiše. To půjde v regionech do voleb poprvé.

Průzkum PPM Factum sice v srpnu přisoudil babišovcům a ČSSD po 21,6 procenta preferencí, ale nálady ve společnosti spíš nahrávají Babišovi, jehož hnutí ANO si dosud udržovalo výrazný náskok. Babiš nyní zostřil – vyzývá k uzavírání evropských hranic a jejich ochraně vojáky NATO, což by se řadě voličů mohlo líbit. Nejnověji přišel šéf ANO s nápadem uspořádat mimořádný evropský summit na nejvyšší úrovni, který by řešil uprchlickou krizi [celá zpráva].

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš může přilákat lidi, pro něž je Blok proti islámu příliš radikální
Petr Just

„Babiš může antiimigrantskému názoru vtisknout lidskou tvář, čímž může přilákat ty lidi, kteří uprchlíky vnímají jako problém, ale Martin Konvička se svým Blokem proti islámu je pro ně příliš radikální,“ řekl Právu politolog Petr Just. Konvička již oznámil, že do krajských voleb půjde.

Sociolog Jan Herzmann uvedl, že velká část populace má vůči uprchlíkům výraznou averzi. „Tito lidé hledají své vyjádření ve volebních preferencích a nacházejí ho všude tam, kde je postoj až neevropsky razantní. A pokud s tím ANO souzní, tak mu to bude hlasy spíše přidávat,“ uvedl. Podle Herzmanna půjde o přelétavé voliče soc. dem. a KSČM.

A umírněná rétorika premiéra Sobotky i minstra zahraničí Zaorálka k uprchlíkům může Babišovi nepřímo pomoci.

Politolog Jan Bureš soudí, že Babišovi hraje do karet fakt, že ANO již v politice zapustilo kořeny. „Krajská politika je hlavně o řešení praktických problémů. ANO je již celostátně etablované, je schopno postavit kandidátky ve všech krajích a je schopno řešit i jiné problémy kraje než uprchlíky. Proto Babiš může odebrat těm malým stranám voliče, i když vyjádření o uzavírání hranic je poměrně ostré,“ řekl.

Středoví voliči ANO se mohou vylekat

Just míní, že téma uprchlíků se v krajských volbách objeví hlavně v regionech, kde již existují uprchlická zařízení nebo se tam budou otevírat. „Tam to může být výbušné a budou se na něm chtít profilovat protiimigrantské skupiny,“ uvedl Just.

Jenže hra s uprchlickou kartou se podle odborníků může šéfovi ANO také vymstít.

Sociolog Jan Hartl upozornil, že Babišovo hnutí má podporu středových voličů. „Takoví lidé jsou náročnější, zatímco na jednoduchá řešení neslyší,“ poznamenal.

Také politolog Jiří Pehe si myslí, že Babiš by si mohl ublížit. „Pokud bude tlačit moc na pilu, tak nakonec zjistí, že si odlákal středové voliče, kteří ANO předtím volili a kterých bylo víc, než které přilákal na antiimigrační rétorice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám