Hlavní obsah

Kvůli protestu taxikářů posílí Praha MHD

Praha

V době protestní jízdy, kterou na úterní odpoledne plánuje část pražských taxikářů, bude posílena MHD. Taxikáři kritizují primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) a nezamlouvá se jim ani přístup ministerstva financí. Protestní jízda, která je prezentována jako stávka, začne v 13 hodin na Strahově, odkud řidiči zamíří na magistrálu. Protest organizuje Asociace koncesionářů v taxislužbě.

Foto: Petr Janiš, Právo

Taxikáři při jednom z předchozích protestů (ilustrační foto).

Článek

Kde přesně bude MHD posílena, zatím není jasné. Kvůli problémům v povrchové dopravě se dá předpokládat, že posíleno bude hlavně metro.

Taxikáři tvrdí, že se hnutí ANO, v jehož čele stojí ministr financí Andrej Babiš, nestará o potřeby drobných podnikatelů. Vadí jim zejména záměr ministra prosadit elektronickou evidenci tržeb. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Taxikáři vedle odvolání primátorky požadují, aby bylo možné stanovit minimální i jednotnou cenu za kilometr, chtějí změny v magistrátním odboru dopravních agend i „řádný” zákon upravující pravidla pro taxislužbu. V úterý ještě před zahájením protestu by se měli s Babišem sejít.

Primátorka v pondělí uvedla, že nechápe, proč chtějí taxikáři protestovat.  „Byla bych ráda, kdyby vzali zpět vyhrožování, které nevím, kam směřuje," uvedla.

V červenci město ustoupilo

Taxikáři protestovali již v červenci, kdy magistrát hovořil o plánu na všeobecné přezkušování řidičů stran místopisu a jazykových znalostí. Od tohoto záměru primátorka po jednání s taxikáři odstoupila. Výsledkem jednání byl vznik pracovních komisí, které by určily minimální standardy provozování taxislužby.

Asociace koncesionářů v taxislužbě je pouze jedním z více zájmových sdružení lobbujících za řidiče taxi.

V Praze je více než 4600 vozidel taxislužby, maximální cena za kilometr je stanovena vyhláškou na 28 korun za kilometr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám