Hlavní obsah

Piráti mohou jednat o vstupu do koalice v pražském zastupitelstvu

– Praha

Pražští členové České pirátské strany (Piráti) schválili v neděli podmínky pro vyjednávání o vstupu do koalice, pokud se rozpadne současná vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL). Rozhodli o tom v internetovém hlasování, přičemž pro se vyjádřilo 70 procent hlasujících členů pražského sdružení Pirátů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu

Článek

Hlasování Pirátů se zúčastnilo 42 ze zhruba 80 členů pražského sdružení, z toho 30 bylo pro vyjednávání, deset proti a dva se zdrželi, uvedl další zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

O novém složení rady hlavního města se diskutuje od chvíle, kdy ANO a sociální demokracie vyzvalo Trojkoalici k výměně náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). Napětí ještě zvýšily rozepře uvnitř pražské ANO, která vyslovila vlastní primátorce Adrianě Krnáčové nedůvěru. Po jednání celostátního vedení strany v čele s Andrejem Babišem ale pražská buňka od nedůvěry ustoupila a Krnáčová slíbila, že zlepší komunikaci. Další kolo koaličních jednání se uskuteční v nadcházejícím týdnu. Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Pirátům, kteří dosud křesla v radě nechtěli, je nejbližší Trojkoalice. Čtyřčlenný klub ovšem odmítá spolupráci s ČSSD, ODS i s komunisty. Pouze s Trojkoalicí by ale potřebnou většinu v zastupitelstvu nezískal. Oslovit by tak Piráti museli ještě ANO a TOP 09.

Profant je rád, že členové strany dali zastupitelům šanci jednat o případné nové koalici, uvedl. Piráti podle něj nechtějí být jen destruktivní opozicí, ale rádi by své postoje a nápady prosadili. Po necelém roce fungování už podle něj mají více zkušeností, poznali zblízka magistrát a osobně i politiky ostatních stran. Současnou koalici považuje za nebezpečný mocenský blok, o její budoucnosti ale nechtěl spekulovat.

"Zatím se koalice nerozpadla a ve stadiu klinické smrti může být ještě hodně dlouho," dodal šéf pražských Pirátů a zastupitel Ondřej Profant.

Reklama

Výběr článků

Načítám