Hlavní obsah

Nejvyšší soud dostane 130 miliónů na novou budovu

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Po letech marných snah se konečně blýská na lepší časy pro Nejvyšší soud (NS) v jeho snaze o rozšíření kapacity jeho sídla. Současná budova na Burešově ulici v Brně už totiž léta nedostačuje počtu soudců a zaměstnanců. V pátek ale po jednání s předsedou NS Pavlem Šámalem oznámil ministr spravedlnosti Robert Pelikán, že ministerstvo našlo finance na přístavbu, která vznikne na místě zchátralého domu v sousedství soudu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Článek

NS koupil už v roce 2002 sousední dům, u kterého následně odborníci z Vysokého učení technického určili, že než rekonstruovat starou stavbu, bude výhodnější dům strhnout a na jeho místě postavit nový. Na stavbu ale stále chyběly peníze.

„Rozšířit kapacitu soudu a oživit více jak deset let starý projekt přístavby soudu bylo jednou z mých priorit. Oslovil jsem proto pana ministra se žádostí o pomoc už v prvních týdnech, co jsem byl ve funkci,“ prohlásil předseda NS Šámal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vpředu) s předsedou NS Pavlem Šámalem (vpravo).

Stavět by se mohlo příští rok

„Současná kapacita budov NS je skutečně nedostatečná. Při narůstajícím počtu případů je zřejmé, že řešení bylo potřeba nalézt co nejrychleji. Nechápu, proč už se to dávno neudělalo. Náklady na tuto přestavbu by neměly přesáhnout 130 miliónů korun. Je dokonce možné, že v průběhu soutěžení dodavatele stavby se nám podaří náklady ještě snížit,“ upozornil Pelikán.

V nové budově najde zázemí stovka pracovníků soudu. Stavět by se mohlo začít na začátku příštího roku, budova by měla stát do prvního čtvrtletí 2018. Dnes na NS pracuje 64 soudců a 233 zaměstnanců, kvůli nedostatečné kapacitě své hlavní budovy si musí soud pronajímat prostory na dalších šesti místech Brna a takřka denně mezi nimi vozit spisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám