Hlavní obsah

Americký konvoj Danube Ride projede přes Česko od 9. do 14. září

Ministerstvo obrany ve čtvrtek potvrdilo termín průjezdu amerického armádního konvoje. Českou republikou by měl ve třech proudech projet od 9. do 14. září. O průjezdu bude v pondělí jednat kabinet, který by s přesunem měl vyslovit souhlas. Termín potvrdil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký konvoj

Článek

Dunajská jízda (v originále Danube Ride pozn. red.), která povede vedle ČR rovněž přes Slovensko, bude přesunem amerických jednotek 2. mechanizovaného pluku z německého Vilsecku na cvičení NATO Brave Warrior 2015 v Maďarsku. [celá zpráva]

„První dva přesuny budou souviset s rekognoskací (obhlédnutím) trasy přesunu hlavního proudu,” uvedl Medek. Jednotky budou ještě rozděleny do několika kolon, aby nebránily provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích, po kterých pojedou.

Každá kolona pojede dva dny

„Jedná se o další z mnoha tranzitních průjezdů přes naše území, jen za první pololetí letošního roku jich po pozemních komunikacích bylo 105. Tyto přesuny jsou samozřejmě součástí našich závazků v rámci Severoatlantické aliance, kde se těšíme pověsti spolehlivého člena a partnera," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Konvoj amerických vozidel

Průjezd každé kolony bude trvat maximálně dva dny. Pro Česko prý bude znamenat pouze „minimální zatížení v podobě zvýšeného provozu na některých komunikacích".

Ministerstvo chce další informace zveřejnit po pondělním projednání na vládě. Podle informací ČTK je hlavní přesun naplánován na 13. a 14. září. Tuto jednotku by mělo tvořit maximálně 550 osob, 150 vozidel a 54 návěsů. Trasa povede z Německa po dálnicích D5, D1 a D2 přes Rozvadov, Ostrov u Stříbra, Prahu, Bernartice, Brno a Vyškov do Lanžhotu na slovenských hranicích.

Přesuny spojenců přes ČR
Za první pololetí letošního roku se přes území ČR podle Medka uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po silnicích se přes Česko přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

„Technické a logistické zabezpečení konvoje Danube Ride silami a prostředky Armády České republiky je připraveno. Věřím, že průjezd konvoje bude stejně jako v ostatních případech bezproblémový,” uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na konvoj se přišly podívat tisíce lidí.

Českem podobný americký konvoj projel na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při samotném průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli.

Americký konvoj na rychlostní silnici R10 na cestě do Prahy Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám