Hlavní obsah

Finanční úřady se rušit nebudou, jen budou mít většinu týdne zavřeno, dohodla koalice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třiadvacet finančních úřadů, které měly od nového roku přestat fungovat v menších obcích, se rušit nebude. Ve středu se na tom shodla koaliční rada. Omezí se však provoz těchto pracovišť, otevřeno budou mít po celý rok jen v pondělí a středu, oznámil šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Dohoda je taková, že služba finančních úřadů bude v obcích zachována,“ sdělil Janeček. Finanční správa by podle něj měla zajišťovat služby občanům po celý rok v úřední hodiny během pondělků a střed.

Místo deseti úředníků by na jednom úřadě měli být dva pracovníci. „Ostatní pracovníci budou převedeni do vyšších územních pracovišť,“ dodal Janeček.

Záležet bude ještě na starostech dotčených obcí. Janeček však věří, že se s nimi finanční správa dohodne. „Věřím, že v září se domluvíme na finální dohodě,“ řekl.

Proti byl i premiér

Proti plánovanému rušení 23 finančních úřadů v obcích se již dříve vyslovili někteří poslanci i senátoři, ale také starostové dotčených obcí i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). [celá zpráva] Argumentovali především tím, že někteří lidé by dojížděním na nejbližší finanční úřady strávili třeba i půl dne. [celá zpráva]

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) plánoval, že zrušení těchto pracovišť by státní kase ušetřilo 100 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám