Hlavní obsah

Klokánkům se otevírá cesta k dotacím, sociálka vydala potvrzení o bezdlužnosti

– Praha

Pražská správa sociálního zabezpečení povolila Fondu ohrožených dětí (FOD), který provozuje klokánky, splátkový kalendář na více než dvacetimiliónový dluh. Správa ve středu současně fondu vydala potvrzení o bezdlužnosti, řekl předseda FOD Jan Vaněk.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek

Článek

Vzhledem ke schválení splátkového kalendáře tak nyní už fond nemá vůči sociální správě dluhy po splatnosti. Fond nyní uhradí finančnímu úřadu další dluh 7,91 miliónu korun, čímž získá potvrzení o bezdlužnosti i od této instituce. V pátek se fond ještě chystá požádat kraje o vyplacení zadržovaných dotací.

Kraje sice přidělily na klokánky pro letošek 29,5 miliónu korun, kvůli dluhům z nich ale vyplatily jen devět miliónů. Po zaplacení finančnímu úřadu bude mít fond potvrzení o bezdlužnosti od všech úřadů státní správy, protože zdravotní pojišťovna mu tento doklad již vydala.

Potvrzení o bezdlužnosti od těchto institucí jsou nezbytná pro přístup k dotacím. "Záleží na jednotlivých krajích, ale obecně si myslím, že by dotace měly být vyplaceny do třiceti dnů," řekl Vaněk. Dluhy fondu vůči jiným subjektům při žádostech o dotaci nehrají roli.

Dvoumiliónové splátky

Správa sociálního zabezpečení rozhodovala, zda povolí dluh 20,77 miliónu korun splácet postupně. Nakonec schválila dvoumiliónové měsíční splátky na dva roky.

Rozhodnutí bylo pro budoucnost FOD zásadní. "Kdyby splátkový kalendář nebyl schválen, tak by situace byla velmi složitá, až kritická," řekl Vaněk. Nyní může fond vedle schválené finanční podpory od krajů žádat o další dotace.

Fond ohrožených dětí kvůli finančním problémům žádal vládu o mimořádnou dvacetimiliónovou dotaci, ale neuspěl. [celá zpráva]

Kvůli dluhům se fond chystá snížit počet svých zařízení. Na počátku roku fungovalo 28 klokánků a na konci roku jich podle plánů zůstane 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude v provozu sedm či osm.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám