Hlavní obsah

Bakala si na 180 miliónů od státu asi přijde. Sobotka i Bělobrádek jsou pro vznik zóny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) jsou pro to, aby vznikla průmyslová zóna Nad Barborou v Moravskoslezském kraji. Ministru financí Andreji Babišovi (ANO) vadí, že kraj kvůli tomu vykoupí pozemky od společnosti vlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou. Tomu se však podle Sobotky nedá vyhnout. O celé věci bude ve středu odpoledne jednat koaliční rada.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Kraj by měl vykoupit pozemky od Bakaly za 180 miliónů korun. Celkem má kraj i za další pozemky zaplatit přes 200 miliónů.

„Chceme, aby se pokračovalo v přípravě průmyslové zóny Nad Barborou,” prohlásil Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Myslím, že nikdo nic netajil. Je potřeba si uvědomit, že v rámci připomínkového řízení, které je přílohou dokumentu, je zmíněna otázka výkupu pozemků od příslušné společnosti,” dodal premiér.

Reagoval tak na žádost Babiše, který chce, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že kraj má vykoupit pozemky od podnikatele Bakaly za dvě stě miliónů korun. Podle Babiše vláda nebyla informována, že se jedná o Bakalovy pozemky. To však Sobotka i Bělobrádek odmítli.

„Příslušná společnost (Bakalova Asental Land) vlastní v Moravskoslezském kraji čtyři a půl tisíce hektarů, vlastní pozemky v okolí Havířova, Karviné i Orlové, kde v minulosti probíhala nebo probíhá těžba uhlí. Těžko si lze představit, že na severní Moravě jde vytvořit průmyslovou zónu, aniž bychom se někde nedotkli výkupem pozemků této společnosti,” řekl Sobotka.

Bakala získal pozemky za výhodnou cenu

Pozemky nad bývalým dolem Barbora získal Bakala při privatizaci OKD, které stát v roce 2004 prodal za 4,1 miliardy korun. Hodnota firmy ale byla podle kritiků řádově vyšší.

Původní posudek ocenil OKD na 4,5 miliardy korun, jiný posudek společnosti Novota ovšem na 22,5 miliardy a posudek auditorské firmy Ernst & Young z roku 2005 dokonce na 53,3 miliardy. Do ceny při prodeji navíc nebyla započítána hodnota 40 000 bytů pro horníky, které nedávno Bakala prodal.

Bělobrádek: Řešit majitele je nepatřičné

Vicepremiér Bělobrádek vidí celou věc jako „určitou animozitu pana Babiše vůči panu Bakalovi”. Pokud by byla jiná možnost a jiné pozemky, tak by prý chápal, že by se dalo hovořit o jiných pozemcích.

„Začít nyní řešit, kdo je majitelem těch pozemků, mi nepřipadá patřičné. To je, jako kdybychom říkali, že na pozemcích Agrofertu nemůže stát silnice. I pozemky, které patří panu Babišovi, jsou vykupovány ve veřejném zájmu,” komentoval Bělobrádek. Dodal, že se navíc jedná o otázku zaměstnanosti.

„Jestli kvůli tomu, že pan Babiš nemá rád pana Bakalu, znemožníme zaměstnanost v Moravskoslezském kraji, nepřijde mi to rozumné,” uvedl Bělobrádek.

Reklama

Související články

Babiš chce zastavit výkup pozemků od Bakaly

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Vadí mu, že...

Výběr článků

Načítám